Jordi Torremadé, un atleta trans perseguit pel franquisme

La carrera esportiva del corredor català, reconegut com un dels millors esportistes del país en atletisme, bàsquet i hoquei herba durant els anys de la postguerra civil, es va veure estroncada quan les institucions franquistes van descobrir que havia iniciat la transició de gènere com a home. El seu cas va obrir una etapa de criminalització de l’esport femení, posat permanentment sota sospita, i que va suposar la introducció de controls de gènere i sexe en molts casos dissuasius per a les esportistes, moltes pràctiques fossin vetades per a les dones perquè s’associaven als valors masculins, i que altres (com l’atletisme) les competicions femenines quedessin en suspens durant vora dues dècades.

Tot i que al llarg del segle XX es va democratitzar la pràctica esportiva arreu de Catalunya i de l’Estat, la concepció altament sexuada i masculinitzada de l’esport seguia dificultant-hi l’accés a les dones i les persones intersexuals i transsexuals.

Seguir leyendo: Clara Basiana (Directa)