El talent català, també en els videojocs – OCC InCom-UAB

El talent català, també en els videojocs

Per | 04/04/2017

Per Redacció OCC InCom-UAB

En el marc de les IX Jornades Tecnològiques, organitzades pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC),  s’ha analitzat l’abast i la importància econòmica de la indústria dels videojocs, un sector del panorama audiovisual en creixement. Els experts han coincidit en apuntar que Catalunya té talent, emprenedoria i formació específica però els falta professionalització, capacitat de gestió i finançament per a poder ser competents a nivell internacional.

En la Jornada s’han presentat dades que constaten l’impacte i el creixement del sector del videojoc a Catalunya. Segons el Llibre Blanc de la Indústria Catalana, en el 2016 consten 120 empreses de videojocs amb 1.687 treballadors i una facturació de 217 milions d’euros. Segons algunes fonts, al voltant d’un 30% de la població catalana juga amb videojocs i la facturació de les empreses desenvolupadores de videojocs amb seu a Catalunya ha augmentat en termes absoluts un 41% en un any, segons el Libro Blanco del Desarrollo Español de Videojuegos, elaborat per l’Asociación Española de Empresas Productoras y Desarrolladoras de Videojuegos y Software de Entretenimiento (DEV).

Josep Antoni Llopart, director del Barcelona Games World, en la seva aportació a les Jornades va descriure el panorama de Barcelona i Catalunya en el món dels videojocs afirmant que “s’està consolidant aquesta indústria i que des de Barcelona Games World volem que Barcelona sigui el nou catalitzador per impulsar la indústria del videojoc”. Llopart va constatar que volen contribuir al “reconeixement social del sector i posar en valor el seu potencial com a indústria, visualitzant i tangibilitzant el talent local” i va remarcar la importància de “saber-se vendre”. Així va presentar dades esperançadores del sector com que la facturació del sector del videojoc va créixer en un 41% a Catalunya en un any. Tanmateix el director de Barcelona Games World va comentar que el creixement de la indústria planteja nous reptes: el del coneixement, mantenir la capacitat per generar talent i perfils adequats; el del finançament a l’hora de presentar oportunitats per crear i consolidar projectes sostenibles i el de l’ocupació, a l’hora de tenir capacitat per cobrir la demanda existent.

Per la seva part, Marisol López, directora de l’Àrea de Cultura Digital de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya va reflexionar sobre la emprenedoria en el sector dels videojocs i va afirmar que a Catalunya hi ha el 25 de les empreses de videojocs de l’estat espanyol i que les empreses catalanes facturen el 40% del total de l’estat. Com a retrat de les empreses de videojocs a Catalunya va constatar que el 85% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, que el 56% factura menys de 2 milions d’euros i que el 72% de la facturació prové de l’estranger. Com a punt poc optimista López afirma que el 25% de les empreses no factura. A més va presentar dades com que més del 80% treballa en IP pròpia i que el 35% afirma estar desenvolupant jocs de realitat virtual. Així mateix la directora de l’ICEC va remarcar la interessant formació que hi ha actualment a Catalunya en el sector dels videojocs amb 7 graus, 1 postgrau i un màster amb 737 estudiants i va anunciar que aquest juny sortiran al mercat els primers llicenciats. Tanmateix va remarcar que a Catalunya “hi ha molt talent i és cert que ens fa diferents”, però comenta que “ho hem de saber aprofitar i canalitzar”. Remarca que “necessitem una part més professional en el sector dels videojocs en un món que és molt passional, en el que el 24% dels catalans nens i adults hi juguen com una forma habitual d’entreteniment i oci”.

En el marc de la jornada el responsable a Barcelona l’estudi Kind, creador de Candy Crush, Oriol Canudas va explicar des d’un punt personal els factors que han propiciat l’èxit de King, el número 1 de joc al món després de 5 anys del seu llançament, convertint-se en una experiència interactiva per l’usuari. Canudas va coincidir amb els altres experts en assenyalar el bon moment d’expansió del sector del videojoc a Catalunya però va remarcar la falta de professionalització, de lideratge i gent amb experiència que inverteixi i dirigeixi. Així mateix va constatar que el número de perfils que es necessita en el sector del videojoc és multidisciplinar i que a les empreses tenen dificultats per a trobar perfils adequats. “S’ha de fugir de la idea que només es demanen programadors, ja que el ventall de perfils que encaixen en aquest món és molt ampli com ara dissenyadors, directors de cinema, artistes 3D, animadors, músics responsables de màrqueting”. Per acabar va constatar que les empreses dels videojocs estan en creixement i que el 85% d’empreses actives avui en dia no existien fa 10 anys. Aquest creixement s’ha accelerat els últims 5 anys en els que s’han creat el 63% de les empreses actuals.

You must be logged in to post a comment Login