Coronavirus: infodèmia i desinformació

Per | 28/03/2020

+ info: CIDOB (Carme Colomina) 

La sobreexposició informativa sobre el coronavirus està plena de notícies falses, rumors o teories conspiratives. La desconfiança s’ha convertit en la nova realitat. Desconfiança en la ciència i en les institucions, en les narratives oficials. No hi ha vacuna informativa capaç de superar, en aquests moments, la força viral de la desinformació generada al voltant d’una pandèmia que ha amplificat les vulnerabilitats d’un món connectat físicament i comunicativa. Però, qui i quins interessos s’amaguen darrere d’aquesta desinformació?

És el COVID-19 una arma biològica fabricada als Estats Units? Quina és la xifra real de morts des que va començar la ja declarada pandèmia? On es van fer realment les fotos que il·lustren saquejos a supermercats? Qui redacta tants comunicats falsos anunciant mesures excepcionals molt abans de que es plantegin? La sobreexposició informativa que patim amb el coronavirus està farcida de notícies falses, rumors, pseudociència o descontextualització. Des de les primeres setmanes de propagació del virus, l’Organització Mundial de la Salut va posar en marxa un programa pilot anomenat EPI-WIN que tenia com a objectiu garantir la veracitat de la informació oficial comunicada al públic. No obstant, no hi ha vacuna informativa capaç de superar, en aquests moments, la força viral de la incertesa en una esfera pública digital on les notícies falses tenen un 70 per cent més de probabilitats de ser retuitejades que les certes.

Tota desinformació implica intencionalitat. Però, qui i quins interessos s’amaguen darrere d’aquesta manipulació, en totes les seves versions? La resposta és tan variada com la producció desinformativa que genera: