La Veïnal TV: Una televisió comunitària a Barcelona – OCC InCom-UAB

La Veïnal TV: Una televisió comunitària a Barcelona

Per | 20/10/2020

Amb el lema “Suma’t a la tele que fem les veïnes i veïns de Barcelona” i l’etiqueta #femlaveinaldesdecasa es presenta La Veïnal, la xarxa per a una televisió comunitària a Barcelona.

Aquesta és una entrevista de l’OCC InCom-UAB a Marta Junco, a La Veïnal TV, on actualment fa tasques de dinamització comunitària i coordinació. També realitza projectes d’educomunicació a Teleduca, Educació i Comunicació, col·lectiu que forma del grup motor que ha impulsat la Veïnal TV.

En què consisteix el vostre projecte?

La Veïnal és un projecte de televisió comunitària amb l’objectiu de fer efectiu el dret d’informació de la ciutadania d’una forma activa, fent-la participativa de la creació de continguts a la vegada que d’altaveu de les realitats dels barris. És una televisió pels veïns i veïnes de Barcelona perquè puguin dir la seva i reflectir realitats que no apareixen als mitjans convencionals.

Com va sorgir la idea d’aquest projecte? Com ha estat el procés de creació, des de la seva ideació? Heu tingut present alguna altra iniciativa com a referent? Teniu algun tipus de vincle amb altres mitjans comunitaris?

La creació d’aquest projecte també ha sigut col·lectiva i comunitària. Encara ho seguim creant. Molts dels col·lectius que formem part portem anys reclamant la necessitat d’una televisió participativa i comunitària. Molts venim de l’històric de la Tele.cat ara la Mosca TV. Fa 3 anys vam decidir adjuntar-nos 9 col·lectius: Fora de Quadre, Teleduca, Educació i Comunicació, El Parlante , Càmeres i Acció, Quepo, Neokinok, Ubu TV, Paso a Paso i la Mosca TV i vam començar a treballar i dissenyar col·lectivament el projecte. No ho hem fet soles, hem fet una prospecció a la ciutat amb col·lectius veïnals, entitats socials i culturals i altres col·lectius audiovisuals. A l’hora que hem obert espais com les Jornades Entre totes fem televisió, entre totes fem La Veïnal“, que vam portar a terme per construir aquest projecte entre totes. Les jornades van tenir lloc el 12 febrer a l’antiga Escola Massana i en podeu veure les conclusions de les 4 jornades a la nostre web (1).

Hem tingut com a referents mitjans comunitaris i participatius d’altres països que hem estudiat i, en alguns casos, també ens hem trobat per aprendre com funcionaven, com és el cas de Arbol TV (Uruguay) , Offener Kanal Magdeburg ( Alemania) o Télé Mouche (França), per exemple. A partir d’aquests contactes hem aprés diverses formes de fer sostenibles els projectes (segons els context de cada país), les diferents perspectives sobre com entenem l’educomunicació i l’audiovisual participatiu en els diferents països i el munt de projectes de diversos tipus que es poden portar a terme amb una televisió participativa i comunitària.

Amb la pèrdua de poder dels estats amb la globalització, les ciutats guanyen una posició destacada com a espai on gestionar polítiques amb una visió més propera a la ciutadania. Però quin paper poden jugar els mitjans comunitaris a aquest entorn sòcio-polític-tecnològic?

Els mitjans comunitaris tenen un paper fonamental en l’articulació de la comunitat i com eina d’autoexpressió de la ciutadania i, més, en aquest context socio-econòmic de crisi social i sanitària on els mitjans de comunicació convencionals estan creant un discurs de por cap a l’altre i fent una comunicació sensacionalista i esbiaixada de la realitat.
Mitjans com La Veïnal donen l’oportunitat a la ciutadania de dir la seva, de conèixer altres realitats dels barris de la ciutat i posar el focus de la informació i comunicació en el que els veïns i veïnes de la ciutat necessiten. La mateixa ciutadania construeix col·lectivament el contra-relat dels mitjans hegemònics a la vegada que s’empoderen. Hem treballat temes com la memòria dels barris, infants, joves, comunitats (feminismes, discapacitats, lluita immigrants,…), sanitat o realitats socials en èpoques de Covid.

Com esteu organitzats a La Veïnal? Hi ha una estructura jeràrquica o les tasques i decisions es distribueixen i es prenen de forma més horitzontal?

Com a projecte col·lectiu i comunitari entenem que la gestió i la presa de decisions ha de ser horitzontal. En aquests 3 anys hem anat practicant diverses formes d’organització per tal de ser efectius i comunitaris. Actualment ens organitzem a l’entorn de l’holocràcia (2).

Però també estem aprenent a interioritzar bé els ritmes i mecanismes d’aquesta forma d’organització que protegeix l’horitzontalitat del projecte alhora que permet l’autonomia dels holons (comunitat, producció i administració) i l’efectivitat en respostes a qüestions més quotidianes, en comparació amb les experiències que hem tingut amb l’assemblea com a forma d’organització.

Quin procés de selecció seguiu a l’hora de definir els temes a tractar?

Els temes que es tracten els decideix la ciutadania, no nosaltres. El que sí hem fet nosaltres és detectar categories on es poden encaixar les diverses temàtiques que ens arriben i volen tractar les veïnes i veïns de Barcelona, però és totalment flexible i en continua construcció col·lectiva.


Un dels objectius més importants de la proposta és donar visibilitat als veïns i les veïnes dels diferents barris de la ciutat de Barcelona. Quines estratègies seguiu per garantir la
presencia de tots els districtes?

Efectivament, ens hem posat en contacte amb nombroses entitats de tots els barris de la ciutat, però la realitat és que el projecte no ha sortit com havíem desenvolupat. Vam sortir amb el #femlaveinaldesdecasa i es va convertir en un altaveu de tots els barris. Tot i així, la nostra idea a llarg termini es poder construir cèl·lules de La Veïnal a tots el barris per poder oferir un acompanyament audiovisual a tots als que ho necessitin. De cara al 2021 estem treballant per poder començar a fer efectiva aquesta fórmula en dos barris: Poble-Sec i Sant Andreu, ja que els recursos fins ara no ens permeten arribar a més llocs. Alhora, continuarà existint una cèl·lula mòbil per poder fer acompanyaments audiovisuals puntuals a entitats i veïnes que ho necessitin en la resta de barris.

Què ha de fer el ciutadà o ciutadana que vol participar al vostre projecte?

Simplement contactar amb nosaltres a info@laveinal.cat o mitjançant les nostres xarxes socials.

Com valoreu l’acollida del vostre projecte?

Durant tots aquests any de treball, prospecció i construcció col·lectiva el projecte sempre s’ha valorat com a molt positiu i necessari, com a eina de la ciutadania per exigir el ple dret a la informació i a la comunicació. Amb la sortida amb #femlaveinaldesdecasa l’acollida del projecte va ser molt bona i està sent molt bona.

Com està afectant la pandèmia a la vostra iniciativa? Heu hagut de fer canvis a la vostra organització?

La nostra intenció era sortir des dels barris, però la situació ens va fer decidir que si hi havia un moment on l’articulació comunitària de la ciutadania mitjançant l’audiovisual era necessària, era aquest. Per això, vam construir la iniciativa #femlaveinaldesdecasa. En aquesta situació es van introduir uns serveis de suport a la ciutadania que no teníem previstos en el disseny del projecte. Un servei, a més, que no fem nosaltres, sinó altres ciutadans i entitats actives que van voler oferir serveis de psicologia i cures, per una banda, i al voltant dels drets humans, per altre.

Quins projectes teniu a curt i llarg termini?

La visió a llarg termini és, a banda de continuar fent d’altaveu sobre el que ja es crea a la ciutat, és poder construir amb les entitats de base i veïnes i veïns dels barris cèl·lules de La Veïnal a cada barri on poder oferir un acompanyament audiovisual perquè la ciutadania faci efectiu el seu dret a la comunicació. A curt termini activar aquestes dues cèl·lules en els barris de Sant Andreu i Poble Sec, definint amb les entitats i persones del barri com han de ser i què volen d’aquestes cèl·lules. Tenim més projectes pensats però es tracta sobretot de construir plegats, amb els veïns i les veïnes, aquesta televisió.

(1) Entre totes fem televisió, entre totes fem La Veïnal” (Febrer 2020):

Programació: https://www.laveinal.cat/conclusions-de-la-jornada-de-programacio-de-la-veinal/

Tecnologia: https://www.laveinal.cat/conclusions-de-la-segona-jornada-de-debat-obert-de-la-veinal/

Governança: https://www.laveinal.cat/conclusions-de-la-tercera-jornada-de-debat-obert-de-la-veinal/

Financiació: https://www.laveinal.cat/quarta-jornada-de-debat-obert-de-la-veinal/

(2) Segons es pot llegir el seu web: «L’holocràcia considera que l’èxit de les organitzacions depèn també de la seva capacitat per satisfer les necessitats de les persones que les formen, com ara la seguretat, la pertinença, la connexió, el reconeixement o l’autorealització».

You must be logged in to post a comment Login