Algoritmocràcia. Viure en llibertat en els temps dels algoritmes (Arthur Grimonpont) - OCC InCom-UAB

Home » Llibres » Algoritmocràcia. Viure en llibertat en els temps dels algoritmes (Arthur Grimonpont)

Algoritmocràcia. Viure en llibertat en els temps dels algoritmes (Arthur Grimonpont)

Autor: Arthur Grimonpont

Traducció d’Albert Punsola Vilar i Maria Soler del Valle
Col·lecció D’ara endavant. Número 1.

Un llibre que exposa amb vocació divulgativa, dades irrebatibles i contundència argumentativa el mal que les xarxes socials estan fent a la nostra societat i proposa els mecanismes per corregir-ho.

La tesi central d’aquest assaig és la següent: posar les plataformes socials i les seves IA de recomanació al servei de l’interès general és una prioritat absoluta. Això combatria eficaçment molts problemes socials derivats del seu ús immoderat: addicció, deteriorament de la salut pública, aïllament, radicalització. També podria ser un requisit previ per resoldre grans reptes que requereixen cooperació internacional: protecció dels recursos naturals, lluita contra el canvi climàtic i reducció de les desigualtats.

El llibre d’Arthur Grimonpont té el mèrit de posar nom a un problema: la restricció imposada a la nostra percepció del món pels algoritmes de les xarxes socials, que és en si mateixa un obstacle per a la la comprensió d’un altre problema: el repte climàtic i, de manera més àmplia, el dels límits del planeta. Què fer quan un grapat de grups privats han aconseguit ocupar una posició dominant en l’estructuració de la nostra relació amb el món, gràcies a algoritmes que controlen el que apareix a les interfícies que gairebé tothom fa servir? Què fer quan els interessos d’aquests grups no són en absolut els interessos de la comunitat? Què fer quan la seu d’aquests grups es troba en un país dominant que veu Europa sobretot com un grup de consumidors o un viver d’enginyers? No hi ha una resposta òbvia a aquestes preguntes. Però és urgent plantejar-nos-les.

Arthur Grimonpont (París, 1991) Enginyer, investigador i consultor especialitzat en els reptes de la transició davant les crisis ecològiques. Va ser cofundador de l’associació Les Greniers d’abondance. El seu interès per les xarxes socials, amb la seva “economia de l’atenció”, neix d’un qüestionament de les condicions que farien possible una revolució ecològica.

Enllaç: https://llibresdelsegle.cat/llibre/algoritmocracia-viure-en-llibertat-en-el-temps-dels-algoritmes/

vistes:

34
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils. Veure avís Legal i politica de cookies