Dones a les ones. La història de la ràdio a Catalunya en la veu de les dones
Autora: Altés Rufias, Elvira
La història de la ràdio a Catalunya transcorre paral·lela a la història social i política del país que, en els darrers cent anys, ha passat per dues dictadures, una república, una transició i la democràcia. En aquest fris, de vegades lluminós i més sovint confús i bigarrat, s’hi dibuixen les vides de les dones que van contribuir a fer de la ràdio el mitjà de comunicació que coneixem.
Explicar les històries individuals de les locutores, periodistes, tècniques, productores, guionistes, etc., entrellaçant-les amb la història de Catalunya i de la ràdio, inspira aquest reportatge històric. El propòsit no és altre que fer surar les veus de les radiofonistes, les seves expectatives, les seves lluites i els seus assoliments, sense oblidar les frustracions i desencants que com a dones provoca exercir una professió sota les normes que la societat masculina imposa.
Elvira Altés: “En les pàgines següents he tractat d’escriure una història de la ràdio a Catalunya dins la història social i política catalana, amb la intenció de contextualitzar l’aparició de les dones en el mitjà radiofònic”.
Entrevistes de Betsabé Garcia, Sandra Balagué i Elvira Altés a: Gemma Nierga, Sílvia Còppulo, Júlia Otero, Elisenda Roca, Adelina Castillejo, Dolors Busquets, Pilar Sampietro, Anna Comas, Vicky Gómez, Lídia Julve, Neus Bonet, Pepa Fernández, Montserrat Minobis, Mònica Terribas i Àngels Barceló. També a Núria Ribó, Paloma Soler, Charito Ros, Maite Menal, Carmina Fernández, Maytri Borau, Núria Ferré o Esther Bages, entre moltes altres.