"El català, llengua mitjana d’Europa Multilingüisme, globalització i sostenibilitat lingüística", Albert Bastardas i Boada, Emili Boix-Fuster, Rosa Maria Torrens Guerrini (2018) - OCC InCom-UAB

Home » Llibres » “El català, llengua mitjana d’Europa Multilingüisme, globalització i sostenibilitat lingüística”, Albert Bastardas i Boada, Emili Boix-Fuster, Rosa Maria Torrens Guerrini (2018)

“El català, llengua mitjana d’Europa Multilingüisme, globalització i sostenibilitat lingüística”, Albert Bastardas i Boada, Emili Boix-Fuster, Rosa Maria Torrens Guerrini (2018)

+ info: Octaedro

La tria de llengües a la llar, en el si de les famílies, constitueix una de les claus de la socialització lingüística de les noves generacions, i d’això s’ocupen cinc capítols del llibre. Les dades recollides assenyalen que a Catalunya els parlants de català com a primera llengua tenen una considerable vitalitat etnolingüística subjectiva, com ho prova el fet que la majoria mantenen l’ús del català en la criança dels fills. Fins i tot s’observen casos de castellanoparlants d’origen que adopten el català (són nous parlants) com a llengua principal a la família, alhora que s’hi manté el castellà. En canvi, les recerques sobre transmissió lingüística intergeneracional en els altres territoris de llengua catalana són més descoratjadores: el castellà predomina en les famílies bilingües, tendència que contribueix a la castellanització generalitzada tant a les ciutats valencianes com a la badia de Palma. En aquest context, les polítiques lingüístiques prenen una importància cabdal per continuar o per revertir la pèrdua dels usos de les llengües minoritzades. La qüestió encara esdevé més complexa amb l’actual procés de globalització, que internacionalitza les societats.

vistes:

79