Redacció OCC InCom-UAB
La Fundació puntCAT va presentar el passat 17 de maig l’estat del domini .cat amb a “l’Observatori del puntCAT“. Es tracta d’un informe que es presenta cada any des del 2007 on es pot veure l’evolució d’aquest domini i dels continguts dels webs.
El domini .cat va ser aprovat per l’ICANN, la institució que regula els dominis d’Internet, el 16 de setembre de 2005, fruit d’una iniciativa privada de la comunitat catalanoparlant. El 23 d’abril de 2006, s’obria finalment el registre de dominis .cat a tothom. El 2015, quan es va registrar un rècord anual de noves adreces digitals (amb 27.000 nous registres), es va passar la barrera dels 100.000 dominis. Ara, les dades del 2018, mostren una bona salut del domini .cat, atès que es veuen clars indicis de consolidació.
Estabilització del creixement
Durant l’any 2018 s’han registrat 107.652 dominis .cat a Internet. D’aquests dominis, el 72.04% es correspon amb webs amb contingut. La resta es reparteix entre dominis comprats però que no s’utilitzen (pàgines de pàrquing), que sumen el 15,86%, i webs sense cap tipus de contingut, 12,10%.
Tot i que la xifra indica que el número de contractes ha estat inferior a l’any passat (uns 3.000 menys), es pot parlar d’estabilització i, a més, cal tenir en compte que s’ha produït un augment a nivell espanyol i internacional. El volum de dominis fora del territori de parla catalana ha passat d’un 5% a un 12%.
Gràfic 1. Evolució de la contractació total de dominis.CAT
Font: “l’Observatori del puntCAT“, maig 2018
Fidelització dels usuaris
Una xifra que també s’ha de tenir en compte és la fidelització dels usuaris amb el domini. La renovació del domini es pot interpretar com el resultat de que l’experiència ha estat bona, juntament amb la presència de bones condicions d’adquisició o l’efecte de l’obligatorietat de disposar de continguts en català.
La taxa de renovacions del .cat 2018 ha estat del 78,80%. Si ho comparem amb altres dominis, es troba per sota del .eu (amb una renovació del 81,90%) i del .be (amb una renovació del 86,04%), però per sobre del .uk (amb una renovació del 73,54%).
Densitat d’informació
Pel que fa als continguts dels llocs web, el domini .cat ocupa la tercera posició en densitat d’informació, darrera els dominis .museum i .travel. Aquesta dada constata que, encara que s’hagin registrat menys dominis .cat que altres registres, aquest primer té una major densitat d’informació en els seus llocs web.
L’informe també apunta que aquest any 2018 s’han indexat a Google menys documents que l’any passat (104 milions davant 111 milions del 2017), una dada que resulta coherent amb la reducció del número de nous registres amb domini .cat.
Ús del català a Internet 2018
L’informe comprova quin és l’estat del català a Internet, a partir de les dades de l’Associació WICCAC (Webmàters Independents en Català, de Cultura i d’Àmbits Cívics), que analitza cada mes el Baròmetre de l’ús del català a Internet. Aquest estudi mostra el percentatge global i per sectors de la presència del català en més de 3.500 webs.
A l’última edició de l’Observatori del puntCAT, s’han establert cinc categories segons el nivell de presència del català. Al nivel més alt, amb percentatges situats entre el 86% i el 100% de contingut en català, es troben aquest 8 àmbits: universitats, teatre i dansa, vins i caves, fires i salons, portals d’Internet, música, ONG i església. Al nivell següent, entre el 60% i el 78%, apareixen 11 àrees, amb índex altes hi destaquen editorials, llibreries, diaris i revistes i amb índexs baixos, jocs-videojocs, immobiliàries i viatges-turisme. Els nivells més minsos d’ús del català apareixen a perfumeria i cosmètica (16,7%), electrodomèstics i fotografia (14,10%) i automòbils-motocicletes (4,8%).
Fundació puntCAT
La Fundació puntCAT es va constituir davant el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya el 28 de desembre de 2004. El principal objectiu de la Fundació és promoure la Societat de la Informació catalanoparlant, a més de gestionar el registre del nom de domini .cat.
L’última edició de “l’Observatori del puntCAT“ va ser presentada davant els principals actors del .CAT (Patronat de la Fundació, registradors, l’Administració i entitats del sector). Durant la presentació es va voler destacar l’estat de la Fundació puntCAT, que durant l’1 d’Octubre va ser escorcollada i detingut durant uns dies el seu cap d’informàtica.
Saül Gordillo, patró de la Fundació, va afirmar que “el darrer any hem viscut una etapa de canvis i esdeveniments que no han permès gaudir d’estabilitat a la Fundació. Els successius manaments judicials per part de l’Estat Espanyol, escorcolls policials, entre d’altres, han dificultat el dia a dia al puntCAT”. Actualment, la Fundació puntCAT segueix amb procediments judicials per part de la Guardia Civil.
Enllaços relacionats
Observatori puntCAT 2018: Descarregar document en PDF