Les locutores de ràdio a Catalunya, 1924-1939. Sílvia Espinosa (2008) - OCC InCom-UAB

Home » Selecció Tesis » Les locutores de ràdio a Catalunya, 1924-1939. Sílvia Espinosa (2008)

Les locutores de ràdio a Catalunya, 1924-1939. Sílvia Espinosa (2008)

+ info: TDR

Les locutores de ràdio a Catalunya, 1924-1939 demostra el paper preponderant que tingueren les primeres locutores de les emissores catalanes en la creació dels formats nous de programes, que després de la Guerra Civil quedarien consolidats: els magazines. Aquest treball especifica a més a més que les locutores de ràdio d’aquells anys foren en moltes estacions, les úniques veus que els oients escoltaven durant la Guerra Civil, ja que molts locutors van de marxar al front o a l’exili.
La història de la ràdio al nostre país sempre s’ha explicat relacionant-la amb noms d’individus, empresaris o tècnics, que foren considerats els pioners. Això és ben cert, però també ho és que la comunicació que la ràdio establia amb la seva minsa audiència, tan important d’altra banda, es feia, sovint, a través de veus femenines. Algunes d’aquestes veus han estat oblidades fins que aquesta recerca les ha pogut recuperar i situar al marc corresponent. Eren locutores que significaren el pal de paller de les estacions que en aquells dies operaven a Catalunya sota el distintiu EAJ que implicava que una estació de ràdio era comercial i local.
Per les locutores treballar a la ràdio era el seu únic modus vivendi, cosa que no passava amb molts dels locutors que a més a més de col·laborar a la ràdio tenien les seves feines principals d’advocats, mestres o escriptors. Elles eren només locutores, les veritables professionals de la veu, i si abans de ser-ho havien estat actrius o cantants en fer-se locutores de ràdio deixen enrere el seu pas pels escenaris. Aquest comportament l’hem pogut registrar en totes les emissores de l’estudi tret de Ràdio Barcelona, on abans de la guerra les locutores també feien radioteatre o recitaven poesies.

vistes:

107