Mobile World Congress 2018: Novetats tecnològiques i anàlisi de la societat del futur - OCC InCom-UAB

Home » Cròniques OCC » Mobile World Congress 2018: Novetats tecnològiques i anàlisi de la societat del futur

Mobile World Congress 2018: Novetats tecnològiques i anàlisi de la societat del futur

Per Redacció OCC InCom-UAB

 

Entre el 25 de febrer i l’1 de març de 2018, Barcelona tornarà a ser la seu del Mobile World Congress. Després dels dubtes i interrogants generats davant la crisi política catalana, Barcelona continua reforçant la seva imatge com a capital tecnològica.

 

La setmana passada ja vam poder assistir a dos actes previs al Congrés. En primer lloc, la roda de premsa de presentació de l’esdeveniment, a càrrec de John Hoffman, president i director general de l’associació d’operadors mòbils GSMA, i de Michael O’Hara, vicepresident i director de màrqueting, celebrada el 31 de gener. I, en segon lloc, la sessió  de l’1 de febrer “Barcelona, Always Connected”, presidida per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i on també hi van estar presents, a més de John Hoffman, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; el secretari d’Estat per a la Societat de la Informació i l’Agenda Digital, José María Lassalle; i el president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.

Segons les dades presentades, Mobile World Congress 2018 tindrà un impacte econòmic estimat en l’àrea de Barcelona d’uns 471 milions d’euros, lleugerament superior al de l’any anterior, i generarà uns 13.000 llocs de treball temporals. Aquestes són les grans dades sobre el principal esdeveniment de la indústria de la telefonia mòbil que va avançar Hoffman, que també va recordar que des del 2006 el Mobile World Congress ha deixat 4.400 milions i ha creat 115.000 llocs de treball eventuals.

 

Imatge: Ajuntament de Barcelona (Flickr Barcelona_cat)

 

Cap a una ciutadania protagonista dels canvis tecnològics

Durant la presentació, es va detallar l’evolució del sector de les telecomunicacions i les principals novetats que es podran veure durant el congrés. Hoffman va explicar que aquesta 32a edició  comptarà amb més de 2.300 expositors (100 més que en la passada edició) i més de 170 delegacions internacionals. Entre les empreses expositores, podem destacar Alibaba, Cisco Systems, Facebook, Google, SAP, Huawei, Lenovo, Microsoft, Orange, Qualcommm, Telefónica, Vodafone, ZTE, Mercedes Benz, Seat i Toyota.

El Congrés posarà l’accent aquest any en el futur de la societat que es dibuixa gràcies a la interrelació entre el 5G, la internet de les coses i la intel·ligència artificial. O’Hara va destacar que, en aquesta edició, el Mobile vol centrar-se “en les principals batalles del futur en el camp de la tecnologia”. Així, aquesta edició s’ha optat per incrementar l’impacte a partir de l’anàlisi en profunditat de les innovacions que afecten el sector tecnològic, en lloc de noms famosos. Entre els conferenciants, trobarem personalitats com Hiroshi Mikitani (Rakuten), Jeremy Fox (Atrium TV), Börje Exholm (Ericsson), Cher Wang (HTC), Christopher Young (McAfee), Kazuhiro Yoshizawa (NTT Docomo), Vittorio Colao ( Vodafone) i Jim Yong Kim (Banc Mundial).

Ada Colau, a la sessió “Barcelona, Always Connected”, va agrair la presència dels professionals i actors rellevants de tots els àmbits tecnològics i de la innovació i la recerca a la ciutat, i va reivindicar el potencial de Barcelona com a candidata a capital de la tecnologia 5G i seu del congrés dels mòbils. L’alcaldessa  va plantejar que les institucions, en aquest repte social i tecnològic, “han de democratitzar i aconseguir que els beneficis que se’n generin arribin al conjunt de la ciutadania perquè pugui aprofitar-ho i ser protagonista d’aquests grans canvis”. Colau va destacar el tarannà de Barcelona com a ciutat connectada amb l’economia global, amb el seu ecosistema creatiu i innovador: “Som una ciutat oberta a la innovació, als visitants, als emprenedors, i també als refugiats, immigrants, i a la gent que tria la ciutat per fer-hi realitat els seus somnis, compromesa amb els valors de la creativitat, emprenedoria, i també amb la solidaritat i responsabilitat social”.

 

Una edició especial

El Mobile World Congress 2018 rebrà uns 108.000 assistents, la mateixa afluència obtinguda durant l’edició de l’any 2017. Segons van explicar, serà una edició especial, la primera després de la crisi política catalana, que finalment no ha provocat canvis als plans de la GMSA, organitzadora de la fira, que continua apostant per Barcelona com a capital mundial del mòbil. “GSMA no és una organització política. No som polítics. Som una organització empresarial i com a tal necessitem assegurar que tenim un clima estable i segur per oferir un esdeveniment amb al voltant de 108.000 assistents “, va explicar Michael O’Hara.

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, va desitjar a la presentació del congrés que políticament “l’estabilitat sigui la màxima possible” per a l’edició d’enguany de Mobile World Congress i va assegurar que les administracions implicades treballen conjuntament perquè sigui així. “Més enllà de la dificultat de la situació política, estem fent un gran esforç per llançar un missatge de confiança i per mostrar que congressos internacionals d’aquestes característiques són molt importants per a Barcelona, Catalunya i Espanya”, va afirmar.

 

Imatge: Ajuntament de Barcelona (Flickr Barcelona_cat)

 

Una aposta de futur

Ada Colau va llançar el missatge que “Barcelona no només es bolcarà perquè el Mobile World Congress 2018 repeteixi i ampliï l’èxit d’edicions anteriors, sinó que a més no defallirà ni defraudarà la confiança” dipositada en ella per acollir el congrés dels mòbils com a mínim fins al 2023, i va destacar que aquesta edició “la podrem fer amb excel·lència si la podem fer junts com fins ara”.

El president del Parlament, Roger Torrent, es va mostrar confiat que “molt aviat” Catalunya podrà disposar d’un govern “des del respecte als principis democràtics i els mandats de la ciutadania, ja que aquest respecte és la millor garantia d’estabilitat del país “. En representació del Govern, el secretari d’Estat per a la Societat de la Informació, José María Lassalle, també es va sumar a les mostres de cordialitat institucional i va dir que el Govern recolza el projecte perquè Barcelona lideri la tecnologia 5G a Europa. Per la seva banda, el president de Telefónica va destacar l’aposta d’aquesta multinacional per Barcelona des del primer moment i va subratllar que el Congrés “és la història d’un èxit que tenim l’oportunitat i la responsabilitat de continuar”.

 


Vídeo “Barcelona, changing together”

En un intent de mostrar que el Mobile World Congress compta amb el suport de tots els sectors de la ciutat, l’acte va incloure al final un bloc d’intervencions moderat per la periodista Ariadna Oltra. Van participar la vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la UOC, Marta Aymerich; el president a Barcelona de l’Institut of Science and Technology-BIST, Andreu Mas-Colell; el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu;  la Presidenta de Foro Fintech, Marta Plana; el director de l’ICFO, Lluís Torner; i el president de Barcelona Global, Gonzalo Rodés.

vistes:

93