La hiperconnexió digital: Internet de les Coses, Intel·ligència Artificial i Blockchain - OCC InCom-UAB

Home » Cròniques OCC » La hiperconnexió digital: Internet de les Coses, Intel·ligència Artificial i Blockchain

La hiperconnexió digital: Internet de les Coses, Intel·ligència Artificial i Blockchain

Redacció OCC InCom-UAB

 

El concepte d’internet de les coses (IoT, en les seves sigles en anglès) es refereix a la interconnexió digital que existeix entre qüestions quotidianes, objectes analògics i internet; tot això vinculat a la millora de l’experiència i la usabilitat de les coses per les persones. L’IoT sorgeix l’any 1999 de la mà de Kevin Ashton al Auto-ID Center del MIT (Institut tecnològic de Masachussets).

Per entendre què és aquest concepte, podem imaginar els nostres electrodomèstics o productes d’una tenda, connectats a internet, el que facilitaria per exemple, la millora dels electrodomèstics que comencen a fallar abans de que es trenquin (d’acord amb uns paràmetres estudiats que gràcies a la seva connexió a internet serien analitzats i tractats a temps), o en el cas dels productes d’una tenda, es podria saber quan s’acabaran, de forma més ràpida i àgil, independentment de la mà humana.

Un informe de l’empresa CISCO, calculava l’any 2011 que al 2020 la població mundial arribaria a 7,6 mil milions de persones i que es disposarien de 50 mil milions de dispositius connectats (1).

En aquest sentit, un altre estudi més recent de la consultora Gartner (2) prediu que en acabar 2018 hi haurà 11.200 milions de coses connectades al món -4.159.000 d’elles en indústries i sectors específics-, fet que suposa un creixement del 32% en aquests àmbits respecte a 2017. D’altra banda,  l’informe també augura que 2018 serà l’any en què l’IoT tindrà un impacte real en el mercat, impulsant nous models de negocis i serveis.

 

“How It Works: Internet of Things”

 

IoT Solutions World Congress (IoTSWC) 2018

Barcelona va acollir la quarta edició d’IoT Solutions World Congress (IoTSWC), una fira que ha esdevingut de referència internacional sobre les innovacions de l’internet de les coses industrial i que ha reunit del 16 al 18 d’octubre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona 341 expositors i 316 ponents d’arreu el món amb l’objectiu de mostrar la capacitat transformadora de l’IoT en diferents entorns industrials i negocis, mostrant així mateix, la seva convergència amb la intel·ligència artificial i el blockchain.

Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Industrial Internet Consortium (IIC), IoTSWC ha registrat un nou creixement en nombre d’empreses participants, passant de 240 el 2017 a 341 en 2018, i ha comptat amb 14.000 assistents procedents de 90 països. Una evolució en línia amb el desplegament massiu de l’IoT en diversos sectors a causa del potencial de millora en eficiència, automatització i resultats.

 

Noves aplicacions i testbeds

L’edició d’enguany de l’IoTSWC ha reunit empreses com ABB, Cryptoquantique, Dassault Systems, Deloitte, Fiware, Google Cloud, Hitachi, Huawei, Intel, Kaspersky, Libelium, Microsoft, New Alchemy, PTC, Relayr, Rigado, SAS, Programari AG, Telefonica, Telit, Thinstream, uptake, Verizon, Vodafone i Wipro.

Entre les noves aplicacions mostrades destaca el celler connectat desenvolupat per Vodafone i Bodegas Emilio Moro que a través d’una plataforma narrowband Iot, sensors en camp, Big Data i tecnologia satel·lital permet maximitzar el rendiment del celler i minimitzar l’impacte ambiental de la producció de vi. L’esdeveniment ha tingut una zona dedicada als testbeds (o bancs de proves) on es realitzaran demostracions en directe d’innovadores aplicacions de l’internet industrial.

En total s’han mostrat 10 exemples, entre ells una plataforma intel·ligent per controlar la qualitat de l’aigua a Alaska i salvar balenes beluga; un reixat d’entrada intel·ligent capaç d’obrir-se a l’arribada del propietari o de transformar el seu garatge en una bústia gegant per al lliurament de compres en línia; una solució d’impressió 3D per analitzar el peu del client en temps real i dissenyar i produir dins de la botiga sabates a mida en només un parell d’hores; i un camió de bombers completament connectat i sensoritzat.

 

“Top 10 IoT(Internet Of Things) Projects Of All Time 2018”

 

“What is the Internet of Things? And why should you care?”, Benson Hougland (TEDxTemecula)

 

S’han pogut veure exemples relacionats amb transport connectat; fabricació de béns; assistència sanitària; energia i subministraments; construcció i infraestructures; indústria oberta; tecnologies facilitadores; blockchain i intel·ligència artificial, aquests dos últims amb fòrums propis.

Una de les tendències més seguides ha estat la del blockchain.

 

How does a blockchain work – Simply Explained

 

Una blockchain (cadena de blocs, en anglès), també coneguda per les sigles BC, és una base de dades distribuïda, formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar-ne la modificació un cop que una dada ha estat publicada; emprant un segellat de temps confiable i enllaçant a un bloc anterior. Per aquesta raó, és especialment adequada per emmagatzemar de forma creixent dades ordenades en el temps i sense possibilitat de modificació ni revisió. Una cadena de blocs pot ser usada per securitzar document enfront d’alteracions. La tècnica ja es va aplicar l’any 2000 amb el naixement de la xarxa Freenet, i el terme fou emprat el 2009 per Bitcoin.

En la hiperconnexió digital, la seguretat i la fiabilitat de les dades prén una gran rellevància.

Aquesta tecnologia serveix per a solucionar el problema de la confiança mitjançant la cooperació per a aconseguir objectius comuns. Utilitza matemàtiques avançades, criptografia, llenguatges de programació i la tecnologia de llibre de comptabilitat distribuïda.

 

Barcelona Industry Week

L’IoT Solutions World Congress forma part de la Barcelona Industry Week, marca que engloba també els salons In(3D)ustry From Needs to Solutions, dedicat a la fabricació additiva, i Healthio, especialitzat en tecnologies per a la salut i assistència sanitària. Els tres esdeveniments comparteixen sinergies i proporcionen una plataforma comercial i de coneixement a diversos sectors industrials.

 

 

(1) Evans, Dave: “Internet de las cosas. Cómo la próxima evolución de Internet lo cambia todo”. CISCO, 2011.

(2) “IoT Technology Disruptions: A Gartner Trend Insight Report”. Gartner, 2018.

vistes:

102