OCC InCom-UAB - Observatori de la Comunicació a Catalunya InCom-UAB

Si no hi ha compromís ètic, no és periodisme

La IV Jornada d’Ètica Periodística, la trobada anual d’acadèmics i professionals que té per objectiu reflexionar sobre les oportunitats i tendències que modulen el present i el futur de la comunicació posant la mirada en l’ètica, va tenir lloc el 22 de novembre a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb gran assistència de públic. En aquesta edició el tema central va ser l’impacte de la intel·ligència artificial i la creixent polarització. Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va inaugurar la trobada conjuntament amb Josep Carles Rius, president del Consell de la Informació de …

Llegir més

Adolfo Carratalá: Cal dotar a l’alumnat de la capacitat de comunicar, independentment de la tecnologia

Entrevista a Adolfo Carratalá, nou director del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Universitat de València) Quin és, segons el teu parer, la funció de la universitat ara? Crec que la universitat, i en particular les àrees de coneixement vinculades amb la comunicació, té una funció clau en aquests moments en la formació de professionals de la comunicació que puguen enfortir la democràcia i la competència de la ciutadania per exercir els seus drets amb totes les garanties. Alhora, des de la vessant de la recerca, també és …

Llegir més

Apostar per l’audio branding en un context de saturació audiovisual

La identitat sonora és una gran oblidada en la comunicació de marca, malgrat que l’audio branding es pot considerar perfectament un valor diferenciador a tenir en compte en qualsevol estratègia de comunicació. Per posar en valor l’àudio i per pensar com aplicar l’audio branding, el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya va dedicar El Mirador del 31 d’octubre al món sonor. D’entrada, ja es va emfatitzar les característiques de l’àudio: intel·ligible – no és pot tocar-, invisible –no és pot veure-, immersiu – està per tot arreu- i, sobretot, inconscient. “El poder del so com a actiu estratègic: …

Llegir més

Ciberassetjament i menors: les pantalles com a trinxera

L’assetjament i, ara amb l’ús de les noves tecnologies, el ciberassetjament són un problema a tots els centres educatius del món. Les xifres de casos no paren de pujar. L’assetjament escolar ha existit sempre però el ciberassetjament emergeix a la nova era digital i tecnològica i, juntament amb altres ciberfenòmens, tenen conseqüències greus pel desenvolupament i salut mental dels menors. Sota el títol “Abordatge del assetjament i el ciberassetjament: un repte urgent per la societat del segle XXI”, Josep Ramoneda, filòsof, periodista i director de l’Escola Europea d’Humanitats, va presentar la conferència magistral que va impartir de forma molt clara …

Llegir més

IA i desinformació, pros i contres

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va organitzar la I Jornada de la Plataforma per a l’educació mediàtica sota el lema “Desinformació i Intel·ligència Artificial”. L’acte va ser el passat 24 d’octubre a la Biblioteca Montserrat Abelló de Barcelona, posant en valor la importància d’aquests espais culturals i de trobada. Ferran Burguillos, Gerent de Biblioteques de Barcelona, va obrir la jornada afirmant que “les biblioteques públiques són el quilòmetre zero del servei cultural de proximitat de la ciutat (…) infraestructures socials que garanteixen que les fonts siguin equilibrades, sense censura i amb informació contrastada”. Aquesta jornada s’emmarca en la …

Llegir més

Carles LLorens: La millora del sistema universitari és evident: els criteris de promoció són més justos, coneguts i transparents

Entrevista a Carles Llorens, nou director del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Quin és, segons el teu parer, la funció de la universitat ara? A la Universitat, el que hem de formar primer són professionals en comunicació, molt competents i amb talent, però amb una mirada ètica. En segon lloc, també hem de formar ciutadans reflexius, crítics i responsables, i alhora creatius i amb idees pròpies. Per últim, hem de crear intel·lectuals amb comunicació: que sigui la gent més experta en temes de comunicació i que puguin parlar amb coneixement dels fenòmens …

Llegir més

Interseccions, girs i alteritats en la producció documental feminista espanyola contemporània

Autora: Fonoll Tassier, Anna Directores: Araüna Baro, Nuria; Quílez Esteve, Laia Universitat: Universitat Rovira i Virgili. Departament d’Estudis de Comunicació RESUM En el marc d’aquest projecte, l’objectiu de la present tesi és el d’estudiar la diversificació d’estils, practiques i narratives afavorides pel gir epistemológic que suposa l’adopció de les perspectives postmodernes al documental feminista espanyol. Especialment durant l’última década, al cinema feminista s’hi adverteix una preocupació per visibilitzar subjectes que, a més de l’opressió patriarcal, són discriminats per altres factors, així com una incidencia en la transmissió del passat colonial i les seves conseqüéncies presents. A través de l’exploració de …

Llegir més

L’editorial Niebla publica la biografia del fotoperiodista Manuel Ovalle

El reporter gràfic i de guerra Manuel Ovalle, a la presentació del seu llibre “Ovalle, reporter gràfic”, va defensar el reportatge professional davant els qui enregistren el que passa davant seu amb el seu telèfon. A la presentació de la seva biografia, Manuel Ovalle recorda emocionat on neix la seva passió. Ovalle sent que es va inspirar als reportatges de Miguel de la Quadra Salcedo que veia amb 12 anys a un televisor en blanc i negre al bar del seu poble natal a Ponferrada (Castella i Lleó), quan somiava en ser com ell. I, curiosament, anys més tard van …

Llegir més

Marcos comunicativos transformadores e islam: una exploración de la prensa española post15M (2012-2017) sobre los ataques de Barcelona y Cambrils (17A)

Més info: TDX Al-Najjar Trujillo, Tamer (2023) Direcció: Nos-Aldás, Eloísa; Arévalo Salinas, Alex Iván Universitat Jaume I. Escola de Doctorat – Programa de Doctorat en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament Resumen Esta tesis doctoral profundiza sobre las narrativas del islam y las personas musulmanas publicadas por Eldiario.es, InfoLibre, Contexto y Acción (Ctxt.es), La Marea y El Salto en el contexto comunicativo de los ataques de Barcelona y Cambrils que tuvieron lugar los días 17 y 18 de agosto de 2017. A través de la tradición teórica de análisis de los encuadres comunicativos y teniendo en cuenta los debates sobre …

Llegir més

Una mirada prospectiva sobre el periodisme i el seu estudi

Sota el lema “Innovació Periodística i Observatoris de Comunicació”, es va organitzar la II Jornada CUVICOM en format online el 25 de juny. El seu objectiu era presentar diverses visions i debatre sobre la innovació periodística i l’activitat dels observatoris de comunicació en marxa. Pere Freixa, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va donar la benvinguda i va conduir aquesta jornada acadèmica. CUVICOM forma part del projecte “Parámetros y estrategias para incrementar la relevancia de los medios y la comunicación digital en la sociedad: curación, visualización y visibilidad (CUVICOM)” (PID2021-123579OB-I00), dirigit per Javier Guallar i Mari Vállez, de la Universitat …

Llegir més

Les dificultats del testimoni fotogràfic dels conflictes bèl·lics

Els fotoperiodistes Gervasio Sánchez i Sandra Balsells van participar a la trobada organitzada per l’ONG Global Humanitària el passat 5 de juny a la Casa Convalescència de Barcelona per parlar sobre el paper de la imatge en situació de vulneració de drets humans. El debat, titulat “Fotoperiodisme i els drets humans”, va estar moderat per Juanjo Lecumberri, responsable de comunicació de l’ONG organitzadora. Els veterans fotoperiodistes van relatar i narrar com han viscut els conflictes armats que han cobert al llarg de les seves trajectòries professionals. Gervasio Sánchez és reporter de guerra i periodista independent especialitzat en conflictes armats. Els …

Llegir més