Dones mexicanes en videojocs

L’informe “Mujeres mexicanas en videojuegos” és el primer informe d’aquest tipus que pretén mostrar una part del sector dels videojocs a Mèxic. Es tracta d’un document que il·lustra les experiències de 103 treballadores que laboren en estats com Guadalajara, Puebla, Monterrey, Aguascalientes, Oaxaca, Querétaro, Colima, Morelia, León, Quintana Roo, Chihuahua i Ciutat de Mèxic. S’inclouen, a més, respostes de dones mexicanes que actualment treballen per a empreses en països com Espanya, el Canadà, els Estats Units, Suècia i el Brasil, però que anteriorment van treballar al país mexicà. L’informe s’ha realitzat mitjançant una enquesta disponible entre els mesos de novembre de 2021 a gener de 2022.

Promogut i finançat per Women in Gamex i l’Observatori de Comunicació, Videojocs i Entreteniment de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, aquest informe és un primer instrument que ajuda a l’avaluació i mapatge de les diverses situacions que ocorren en la indústria. En els resultats s’han trobat dades importants i que, fins ara, no havien sortit a relluir, per exemple, que un 15,3% de les participants no cobra un sou o que algunes d’elles han sofert assetjament laboral o sexual. A pesar que la llei considera que el comportaments d’assetjament són punibles, o que no s’hauria de treballar dins d’una economia informal, aquests actes apareixen en la indústria mexicana mostrant que falten líders que advoquin per un ambient de treball legal i respectuós per a les dones en el sector. Conèixer aquestes dades, podrien ajudar a millorar les pràctiques laborals de la mateixa indústria. El videojoc és un sector en constant creixement i per això cal explorar el que ocorre dins d’aquest ecosistema.

Per a citar aquest informe utilitzar: Contreras-Espinosa, R.S., Rodriguez, D., Martí, P. (2022). Mujeres mexicanas en Videojuegos (1). Women in Gamex i Observatori de Comunicació, Videojocs i Entreteniment, Incom-Universitat Autònoma de Barcelona/Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. [https://ddd.uab.cat/record/268846]