Miradas Periféricas. Las nuevas epistemologías de la Comunicación en Brasil y en Portugal, nou eBook InCom-UAB Publicacions

L’obra es proposa presentar una nova etnografia capaç de lliurar visions critiques respecte de l’acció protagonista de col·lectius i individus, en un passat subestimats per una mica de prejudici intel·lectual que encara actua, silenciosament, en els passadissos acadèmics i en la mirada despòtica dels grans media

Bellaterra, 24‒10‒2016. Rosana Martins, Heloisa Buarque de Hollanda y Rodrigo Saturnino editen Miradas periféricas. Las nuevas epistemologías de la Comunicación en Brasil y en Portugal, nou eBook d’InCom-UAB Publicacions i segon volum de la col·lecció que es publica aquest 2016. L’obra està formada per 14 capítols, escrits per autors portuguesos i brasilers de diverses àrees de les ciències humanes i socials, que tenen en comú la mirada posada en el camp dels estudis culturals dels media. En aquests capítols es recullen reflexions/mirades excèntriques que van des del hip-hop, als grafits, el cine en portuguès, les xarxes i les migracions, les noves identitats o la ràdio local, entre d’altres.

Els editors afirmen en la introducció de l’eBook que el desafiament que es proposen amb el llibre “és el de presentar una nova etnografia capaç de lliurar visions crítiques respecte de l’acció protagonista de col·lectius i individus, en un passat subestimats per una mica de prejudici intel·lectual que encara actua, silenciosament, en els passadissos acadèmics i en la mirada despòtica dels grans media”. I afegeixen que els casos que estudien són “accions d’afirmació identitària elevades per l’amplitud del coneixement i per la relectura constant del seu paper com a agent autònom. Són practiques mediàtiques de assenyalen la decisió col·lectiva de contraposar-se a la reducció de la seva subjectivitat en nom de rendiments que generen ‘crisis’, concentren el capital i produeixen exclusions sistèmiques”.

Rosana Martins, Heloisa Buarque de Hollanda i Rodrigo Saturnino fan seva en aquest llibre “la propietat de la visió periférica com a orientadora de nous sentits amb la finalitat d’evidenciar el que, generalment, queda fora de l’objecte principal de les visions centralitzadores”. En la ciència òptica, la visió perifèrica és aquella que capacitat a l’individu a mirar punts ubicats davant i al voltant del seu camp visual. Tot i la seva aparent inferioritat si es compara amb la visió rectilínia, que ofereix major riquesa de detalls, la visió perifèrica és desenfocant, però és essencial per avançar. Quan falta llum, ella és la responsable de garantir la visió. Seguint aquest raciocini, “les ‘mirades perifèriques’ en aquest llibre, no concentren la seva visió en perspectives dominants. Al revés, l’exercici que promouen, posa en evidencia que la identitat resulta de les accions i de les condicions de producció del subjecte, efectivament del seu treball i de la formació discursiva, que resulta igualment de la possibilitat de comunicació en les accions discursives, de les estratègies que utilitza per posar en evidencia”. Per als autors “els fenòmens socials que s’ubiquen al marge de les tendències establertes, destaquen el seu caràcter innovador, experimental i alternatiu en el procés d’elaboració de les maneres asimètriques de la producció cultural”.

L’obra compta amb un prefaci de Massimo Canevacci, professor d’Antropologia Cultural i Arts Digitals i Culturals de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat de Roma “La Sapienza”, el qual ens empeny a llegir una obra “que s’enfronta al gran desafiament políticocultural de la contemporaneitat: la transició de la ‘ciutat industrial’ (centrada en la productivitat taylorista/toyotista, en els conflictes de clase dicotòmics, en la dialéctica política ‘analògica’, en l’hegemonia d’‘el partit’) per a la ‘metròpoli comunicacional’, marcada per les subjectivitats fluïdes, per la cultura digital, pels moviments als carrers i social network. I com aquest desafiament es relaciona amb les exigències de renovar la política i l’epistemologia”.

El proper eBook d’InCom-UAB Publicacions és una edició conjunta de l’InCom-UAB i COMPOLITICAS i porta per títol Activismo digital y nuevos modos de ciudadanía: Una mirada globalMARTINS, Rosana; BUARQUE DE HOLLANDA, Heloisa; SATURNINO, Rodrigo, eds. (2016): Miradas periféricas. Las nuevas epistemologías de la Comunicación en Brasil y en Portugal [En línia]. Bellaterra: Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (inCom-UAB); col·lecció InCom-UAB Publicacions, núm. 11. ISBN: 978-84-9444171-7-7.

 

Miradas Periféricas. Las nuevas epistemologías de la Comunicación en Brasil y en Portugal, nuevo eBook de InCom-UAB Publicaciones

La obra se propone presentar una nueva etnografía capaz de entregar visiones críticas con respecto de la acción protagonista de colectivos e individuos, en un pasado subestimados por algo de prejuicio intelectual que todavía actúa, silenciosamente, en los pasillos académicos y en la mirada despótica de los grandes media

Bellaterra, 24‒10‒2016. Rosana Martins, Heloisa Buarque de Hollanda y Rodrigo Saturnino editan Miradas periféricas. Las nuevas epistemologías de la Comunicación en Brasil y en Portugal, nuevo eBook de InCom-UAB Publicacions y segundo volumen de la colección que se publica este 2016. La obra está compuesta por 14 capítulos, escritos por autores portugueses y brasileños de diferentes áreas de las ciencias humanas y sociales, que tienen en común la mirada puesta en el campo de los estudios culturales de los media. En estos capítulos se recogen reflexiones/miradas excéntricas que van desde el hip-hop, a los grafitis, el cine en portugués, las redes y las migraciones, las nuevas identidades o la radio local, entre otros.

Los editores afirman en la introducción del eBook que el desafío que se proponen con este libro “es el de presentar una nueva etnografía capaz de entregar visiones críticas con respecto de la acción protagonista de colectivos e individuos, otrora subestimados por algo de prejuicio intelectual que todavía actúa, silenciosamente, en los pasillos académicos y en la mirada despótica de los grandes media”. Y añaden que los casos que se estudian son “acciones de afirmación identitaria elevadas por la amplitud del conocimiento y por la relectura constante de su papel como agente autónomo. Son prácticas mediáticas que señalan la decisión colectiva de contraponerse a la reducción de su subjetividad en nombre de rendimientos que generan ‘crisis’, concentran el capital y producen exclusiones sistémicas”.

Rosana Martins, Heloisa Buarque de Hollanda y Rodrigo Saturnino hacen suya en este libro “la propiedad de la visión periférica como orientadora de nuestros sentidos con el fin de evidenciar el que, generalmente, queda afuera del objetivo principal de las visiones centralizadoras”. En la ciencia óptica, la visión periférica es aquella que capacita al individuo a mirar puntos ubicados delante y alrededor de su campo visual. A pesar de su aparente inferioridad si se compara con la visión rectilínea, que ofrece mayor riqueza de detalles, la visión periférica es desenfocante, pero es esencial para avanzar. Cuando falta la luz, ella es la responsable de garantizar la visión. Siguiendo este raciocinio, “las ‘miradas periféricas’ en este libro, no concentran su visión en perspectivas dominantes. Al revés, el ejercicio que promueven, pone en evidencia que la identidad resulta de las acciones y de las condiciones de producción del sujeto, efectivamente de su trabajo y de la formación discursiva que resulta igualmente de la posibilidad de comunicación en las acciones discursivas, de las estrategias que usa para poner en evidencia”. Para los autores “los fenómenos sociales que se ubican al margen de las tendencias establecidas, destacan su carácter innovador, experimental y alternativo en el proceso de elaboración de maneras asimétricas de la producción cultural”.

La obra cuenta con un prefacio de Massimo Canevacci, profesor de Antropología Cultural y Artes Digitales y Culturas de la Facultad de Ciencias de la Comunicación de la Universidad de Roma “La Sapienza”, quien nos empuja a leer una obra “que se enfrenta al gran desafío político-cultural de la contemporaneidad: la transición de la ‘ciudad industrial’ (centrada en la productividad taylorista/toyotista, en los conflictos de clase dicotómicos, en la dialéctica política ‘analógica’, en la hegemonía de ‘el partido’) para la ‘metrópoli comunicacional’, marcada por las subjetividades fluidas, por la cultura digital, por los movimientos en las calles y social network. Y como este desafío se relaciona con las exigencias de renovar la política y la epistemología”.

El próximo eBook de InCom-UAB Publicaciones es una edición conjunta del InCom-UAB y COMPOLITICAS y lleva por título Activismo digital y nuevos modos de ciudadanía: Una mirada globalMARTINS, Rosana; BUARQUE DE HOLLANDA, Heloisa; SATURNINO, Rodrigo, eds. (2016): Miradas periféricas. Las nuevas epistemologías de la Comunicación en Brasil y en Portugal [En línea]. Bellaterra: Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (inCom-UAB); colección InCom-UAB Publicacions, núm. 11. ISBN: 978-84-9444171-7-7.