El 21 de febrer del 2020 es va reunir el Consell anual de l’InCom-UAB amb l’objectiu de fer balanç de l’activitat realitzada i explicar futures actuacions. La renovació del Portal de la Comunicació i la presentació del Màster en Comunicació LGTBI+ van ocupar bona part de la reunió. A continuació, es va realitzar un Consell extraordinari per aprovar un nou Reglament
Bellaterra, 02-03-2020. El Consell anual de l’InCom-UAB per avaluar l’activitat del 2019 i presentar les iniciatives previstes pel 2020 es va realitzar el 23 de febrer del 2020 a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.
A la primera part, la directora de l’InCom-UAB, Amparo Huertas Bailén, va resumir l’any 2019 dient que “aquest ha tornat a ser un any difícil econòmicament i políticament parlant”. El context de crisi econòmica continua afectant a l’hora de cercar finançament i la situació política catalana obstaculitza la gestió dels acords i compromisos. Tot i això, Huertas Bailén va destacar que el centre de recerca ha estat capaç de mantenir-se molt actiu, com demostra la presentació del Portal de la Comunicació totalment renovat (el 19 de febrer del 2020 es va presentar la quarta versió d’aquest projecte que aquest mes de març farà 19 anys) i la posada en marxa d’un màster propi sobre Comunicació LGTBI+, la primera edició del qual està prevista pel curs 2020-2021. La directora del InCom-UAB també va destacar que el suport de la UAB ha estat fonamental de cara a la sostenibilitat del projecte.
Sobre el balanç del 2019, aquest any ha estat any de presentació de l’Informe de la comunicació a Catalunya (la seva desena edició), que es va celebrar al Palau Robert de Barcelona el 17 de desembre. Aquesta és la seva activitat de transferència més important al territori català. Però, d’altra banda, l’InCom-UAB continua consolidant-se en altres àmbits. Per exemple, com a espai per a la realització d’estades de recerca (aquest any han estat amb nosaltres 2 investigadors de Brasil i 2 de Mèxic) i en el terreny editorial (col·lecció d’eBooks pròpia i Colección Atlántica amb l’Editorial UOC).
Entre les activitats que es desenvoluparan al 2020, també es va destacar la col·laboració de l’InCom-UAB amb l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages en l’organització d’activitats acadèmiques en el marc de l’Any Lluís Espinal i la posada en marxa de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya (ASRC), un projecte liderat per Cinto Niqui i que fem en col·laboració amb la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB.
Sobre el Màster en Comunicació LGTBI+, que oferta 35 places, Amparo Huertas Bailén va destacar que és el primer programa sobre aquesta temàtica a Catalunya i Espanya. A més, també és el primer màster ofertat per un centre de recerca a la UAB.
Al Consell extraordinari celebrat a continuació es va aprovar un nou reglament de l’InCom-UAB. El Reglament vigent estava aprovat pel Consell de Govern de la UAB el 20 de desembre de 2006 i calia una modificació total. En primer lloc, perquè s’havia d’adequar a la realitat actual (un InCom-UAB desvinculat del CEO, extingit amb la creació de l’IRE) i, en segon lloc, perquè s’allunyava de les recomanacions de la UAB. En aquest sentit, podem mencionar aspectes com la centralitat del paper del director o directora i l’obertura a la possibilitat que estudiants implicats en projectes de formació liderats pel centre puguin ser-ne membres.
Copyright fotografia: Marta Civil i Serra (InCom-UAB)