L’enginyer i col·laborador de l’InCom-UAB Miquel Vidal Villoria és entrevistat pel periodista Albert Ribas, del grup Comunicació21 i el mitjà local LíniaSants

El motiu de l’entrevista ha estat reflexionar sobre tecnologia i escletxa digital als barris de la ciutat de Barcelona, a partir d’un estudi presentat la setmana passada per l’Ajuntament de Barcelona, coincidint amb la celebració del Mobile World Congress

Bellaterra / Barcelona, 24–02–2016. L’enginyer de telecomunicacions i electrònica, col·laborador de l’InCom-UAB i codirector de Blackpool Digital Miquel Vidal Villoria és entrevistat pel periodista Albert Ribas al reportatge “Barcelona, una ciutat digital amb algunes mancances”, publicat avui, a les edicions de Comunicacio21 i LíniaSants.

L’estudi L’escletxa digital a la ciutat de Barcelona. Febrer de 2016, del Mobile World Capital, defineix “escletxa digital” com a “les diferències entre grups segons la seva capacitat d’utilitzar les TIC de manera eficaç” i distingeix tres tipus d’escletxa digital: d’accés (possibilitat o no d’accedir a la tecnologia), d’ús (si se sap o no utilitzar la tecnologia); i de capacitat d’ús (el tipus de coneixement per utilitzar les eines que ofereix la xarxa).

En aquest sentit, Miquel Vidal Villoria considera que “l’accés a la xarxa hauria de ser considerat un bé de primera necessitat més, per les administracions, com ja ho és l’aigua, la llum o el gas”, i creu que la motivació és la principal causa que produeix l’escletxa digital, per això considera que es podria combatre amb cursos de formació que ensenyin i demostrin als ciutadans les diverses possibilitats que ofereix internet.

Miquel Vidal Villoria és enginyer de telecomunicacions (Univeristat Politècnica de Catalunya) i electrònic (Universität Stuttgart). Autor del capítol sobre les telecomunicacions i l’entorn tecnològic a les dues darreres edicions de l’Informe de la comunicació a Catalunya de l’InCom-UAB, ha estat consultor tecnològic a Nae i responsable de continguts i comunicació en línia de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. Actualment és codirector de l’empresa Blackpool Digital i investigador associat a l'IESE.

Fotografia: Miquel Vidal Villoria (Llicència Creative Commons: Blackpool Digital)

Accés al reportatge:

RIBAS, Albert (2016): “Barcelona, una ciutat digital amb algunes mancances" [En línia]. Barcelona: Comunicacio21.cat, 24 de febrer;

LíniaSants, en línia, en paper

Accés a altres documents d’interès:

VIDAL VILLORIA, Miquel (2015): “L’entorn tecnològic”, a CIVIL I SERRA, Marta; CORBELLA CORDOMÍ, Joan; FERRÉ PAVIA, Carme; SABATÉ I SALAZAR, Joan, eds.: Informe de la comunicació a Catalunya 2013–2014. Barcelona: Generalitat de Catalunya, col·lecció Lexikon Informes, núm. 4, pàgs. 33–44.

VIDAL VILLORIA, Miquel (2013): “Les telecomunicacions”, a CIVIL I SERRA, Marta; BLASCO GIL, José Joaquín; GUIMERÀ I ORTS, Josep Àngel, eds.: Informe de la comunicació a Catalunya 2011–2012. Barcelona: Generalitat de Catalunya, col·lecció Lexikon Informes, 3, pàgs. 179–196.

 

El ingeniero y colaborador del InCom-UAB Miquel Vidal Villoria es entrevistado por el periodista Albert Ribas, del grupo Comunicació21 y el medio local LíniaSants

El motivo de la entrevista ha sido reflexionar sobre tecnología y brecha digital en los barrios de la ciudad de Barcelona, a partir de un estudio presentado la semana pasada por el Ayuntamiento de Barcelona, coincidiendo con la celebración del Mobile World Congress

Bellaterra / Barcelona, 24–02–2016. El ingeniero de telecomunicaciones y electrónica, colaborador del InCom-UAB y codirector de Blackpool Digital Miquel Vidal Villoria es entrevistado por el periodista Albert Ribas en el reportaje “Barcelona, una ciutat digital amb algunes mancances”, publicado hoy, en las ediciones de Comunicacio21 y LíniaSants.

El estudio L’escletxa digital a la ciutat de Barcelona. Febrer de 2016, del Mobile World Capital, define “brecha digital” como “las diferencias entre grupos según su capacidad de utilizar las TIC de forma eficaz” y distingue tres tipos de brecha digital: de acceso (posibilidad o no de acceder a la tecnología), de uso (si se sabe o no utilizar la tecnología); y de capacidad de uso (el tipo de conocimiento para utilizar las herramientas que ofrece la red).

En este sentido, Miquel Vidal Villoria considera que “el acceso a la red tendría que ser considerado un bien de primera necesidad más, por las administraciones, como ya lo es el agua, la luz o el gas”, y cree que la motivación es la principal causa que produce la brecha digital, por esto considera que se podría combatir con cursos de formación que enseñen y demuestren a los ciudadanos las distintas posibilidades que ofrece internet.

Miquel Vidal Villoria es ingeniero de telecomunicaciones (Univeristat Politècnica de Catalunya) y electrónico (Universität Stuttgart). Autor del capítulo sobre las telecomunicaciones y el entorno tecnológico en las dos últimas ediciones del Informe de la comunicació a Catalunya del InCom-UAB, ha sido consultor tecnológico en Nae y responsable de contenidos y comunicación en línea de la Fundación Mobile World Capital Barcelona. Actualmente es codirector de la empresa Blackpool Digital e investigador asociado en IESE.

Fotografía: Miquel Vidal Villoria (Licencia Creative Commons: Blackpool Digital)

Acceso al reportaje:

RIBAS, Albert (2016): “Barcelona, una ciutat digital amb algunes mancances" [En línea]. Barcelona: Comunicacio21.cat, 24 de febrero;

LíniaSants, en línea, en papel

Acceso a otros documentos de interés:

VIDAL VILLORIA, Miquel (2015): “L’entorn tecnològic”, en CIVIL I SERRA, Marta; CORBELLA CORDOMÍ, Joan; FERRÉ PAVIA, Carme; SABATÉ I SALAZAR, Joan, eds.: Informe de la comunicació a Catalunya 2013–2014. Barcelona: Generalitat de Catalunya, colección Lexikon Informes, núm. 4, p. 33–44.

VIDAL VILLORIA, Miquel (2013): “Les telecomunicacions”, en CIVIL I SERRA, Marta; BLASCO GIL, José Joaquín; GUIMERÀ I ORTS, Josep Àngel, eds.: Informe de la comunicació a Catalunya 2011–2012. Barcelona: Generalitat de Catalunya, colección Lexikon Informes, 3, p. 179–196.