Presentació de l’últim projecte de l’InCom-UAB: L’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

El proper 13 de febrer, en un acte a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, es presentarà el primer arxiu sonor de la ràdio a Catalunya, una iniciativa de l’Institut de la Comunicació (InCom-UAB) que s’ha pogut desenvolupar gràcies a la implicació de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB. El projecte ha estat dirigit per Cinto Niqui, professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB i membre del nostre centre de recerca.

L’arxiu recull una selecció de fragments digitalitzats d’emissores catalanes i espanyoles presents a les bandes de radiodifusió a Catalunya. L’arxiu, que està disponible en línia al portal https://arxiuradio.uab.cat/, recull més de 2.300 talls procedents de més de 500 emissores de ràdio. Suposa un primer pas cap al projecte de creació d’un museu de la ràdio a Catalunya.

Inclou mostres breus d’espais radiofònics de diferents gèneres, indicatius d’emissores i publicitat (hi han quedat exclosos, per motius de drets d’autor, els talls musicals de radiofórmules). Els talls més antics recollits a l’arxiu es remunten a la dècada de 1950. El gros del material recopilat, però, se situa entre l’època de la transició (1976) i el present.

N’hi ha d’emissores públiques i de privades d’àmbit nacional, però també de ràdios locals de 140 municipis diferents, així com una setantena de ràdios escolars i emissores d’altres àmbits de l’anomenat tercer sector radiofònic (emissores impulsades per la ciutadania des del món associatiu, els barris, els moviments socials, etc.). Hi ha també alguns fragments d’emissores internacionals que han emès en català a les bandes d’ona curta. De cada emissora hi ha una breu ressenya que explica el moment en què es va crear i el seu recorregut. La informació al web està catalogada per emissores, per presentadors, per programes i per anys; s’hi poden fer també cerques a través d’un mapa interactiu.

Molts dels documents sonors procedents del tercer sector i d’emissores municipals es poden trobar només en aquest arxiu i demostren la importància de la ràdio en els moviments socials i la informació de proximitat. El projecte està obert a les aportacions de tota la ciutadania: persones aficionades al món de la ràdio, col·leccionistes particulars, oients fidels, professionals del mitjà i aportacions que puguin fer les emissores. L’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya és una iniciativa sense ànim de lucre i amb voluntat de servei públic i forma part del projecte digital de l’Observatori de la Comunicació a Catalunya (OCC InCom-UAB).

La presentació tindrà lloc dins de l’acte que la Societat Catalana de Comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha organitzat en col·laboració amb la UAB i Ràdio 4 per commemorar el Dia Mundial de la Ràdio, que se celebra el 13 de febrer des de l’any 2012. Tindrà lloc a les 17 h, a la sala Nicolau d’Olwer de l’IEC. En el decurs de l’acte, a més de la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, hi haurà una ponència sobre la recerca de la ràdio, a càrrec de Maria Gutiérrez, membre de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya de la UAB, i s’enregistrarà una edició del programa L’altra ràdio, de Ràdio 4, que condueix el professor Cinto Niqui.

El programa serà emès el dimecres 15 de febrer i inclourà una tertúlia entre els degans de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Enric Marín; de la Facultat de Comunicació de la UPF, Carles Pont, i de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Josep Lluís Micó. Tots tres parlaran del projecte de creació d’un museu de la ràdio a Catalunya (virtual i/o físic), que ja ha recollit 600 adhesions personals o d’organismes com el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Associació de Catalunya, la Federació Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i la Societat Catalana de Comunicació.

Video: Dia Mundial de la Ràdio 2023 a l’IEC – YouTube