Sessió "Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés"

L'Institut de la Comunicació (InCom-UAB) organitza una sessió per retre homenatge a la fotògrafa catalana Joana Biarnés (1935-2018). Aquesta activitat està programada el dilluns 25 de març de 2019, de 10 a 12 hores, a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

Bellaterra, 28-02-2019. L'Institut de la Comunicació (InCom-UAB) organitza una activitat per retre homenatge a la fotògrafa catalana Joana Biarnés (1935-2018). La sessió, "Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés", es farà el dilluns 25 de març de 2019, de 10 a 12 hores, a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

La finalitat de la trobada és reflexionar sobre el fotoperiodisme des de la perspectiva de gènere, tenint en compte també la qüestió transgeneracional. Silvia Omedes, fundadora i directora de la Fundació Photographic Social Vision, i la fotoperiodista Sandra Balsells són les dues ponents convidades a l'acte.

L'acte té el suport de la Diplomatura de Fotoperiodisme de la UAB i la fundació Photographic Social Vision. A més, compta amb la col·laboració de l'Observatori de la Comunicació a Catalunya, la Càtedra UNESCO de Comunicació InCom-UAB i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

Joana Biarnés

Joana Biarnés va nèixer l’any 1935 a Terrassa. Quan era petita ajudava el seu pare, el fotògraf esportiu Joan Biarnés, al laboratori. Va cursar els Estudis de Periodisme a l’Escola de Periodisme de Barcelona entre 1956 i 1959 i, en paral·lel, va començar a cobrir esdeveniments esportius. Pel fet de ser dona, va ser objecte d'una forta hostilitat i va viure situacions incòmodes, com quan un àrbitre va aturar un partit de futbol per mirar d'impedir que una dona fes fotos al camp malgrat que tenia les acreditacions necessàries.

L'any 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre sobre Barcelona per al diari “Pueblo”. El diari li va oferir d'anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i ella va acceptar. Va ser la primera reportera professional del diari Pueblo a Madrid (1963-1972). L’any 1965, va ser l’única fotògrafa que va aconseguir fer un reportatge en exclusiva del viatge i estada dels Beatles a Barcelona. L’any 1972 col·labora a l’ABC i Blanco y Negro, i l’any 1975 funda l’agència Sincro Press.

L’any 1985, amb cinquanta anys, es retira del fotoperiodisme, en desacord amb l'estil groc que s'havia imposat a la professió i, amb el seu marit – el periodista Jean Michel Bamberger-, obrí un restaurant a Eivissa. En jubilar-se es va tornar a instal·lar al Vallès, concretament a Viladecavalls.

Joana Biarnés va poder retratar al cantant Raphael a diverses gires, Carmen Sevilla, Tom Jones, Roman Polanski, Luis Buñuel, Santiago Bernabéu, Antonio Gades, Massiel a Eurovision l’any 1968, Miguel Bosé, Orson Welles, Pilar Miró, Salvador Dalí, Jackie Kennedy, Camilo José Cela, Raquel Welch,… Aquesta és una llarga llista. Ella sabia molt bé com guanyar-se la confiança dels famosos i moltes de les seves fotografies es caracteritzen per estar fetes a espais privats.

La Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi el 2014 i, aquell mateix any, es va fer la seva primera exposició individual, El rostre, l'instant i el lloc, a la Sala Muncunill, Ajuntament de Terrassa. La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, a La Nit de les Revistes i la Premsa en Català 2016, li va concedir el premi especial en reconeixement de la seva trajectòria professional.

Podeu consultar el programa de la sessió "Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés":
http://observatoricomunicacio.cat/biarnes/

 

Sesión "Fotoperiodismo con ojos de mujer. Tributo a Joana Biarnés"

El Instituto de la Comunicación (InCom-UAB) organiza una sesión para rendir homenaje a la fotógrafa catalana Joana Biarnés (1935-2018). Esta actividad está programada el lunes 25 de marzo de 2019, de 10 a 12 horas, en el Aula Magna de la Facultad de Ciencias de la Comunicación de la UAB.

Bellaterra, 28-02-2019. El Instituto de la Comunicación (InCom-UAB) organiza una actividad para rendir homenaje a la fotógrafa catalana Joana Biarnés (1935 a 2018). La sesión, "Fotoperiodismo con ojos de mujer. Tributo a Joana Biarnés", tendrá lugar el lunes 25 de marzo de 2019, de 10 a 12 horas, en el Aula Magna de la Facultad de Ciencias de la Comunicación de la UAB.

La finalidad del encuentro es reflexionar sobre el fotoperiodismo desde la perspectiva de género, teniendo en cuenta también la cuestión transgeneracional. Silvia Omedes, fundadora y directora de la Fundación Photographic Social Vision, y la fotoperiodista Sandra Balsells son las principales ponentes invitadas al acto.

El acto cuenta con el apoyo de la Diplomatura de Fotoperiodismo de la UAB y la fundación Photographic Social Vision. Además, cuenta con la colaboración del Observatorio de la Comunicación en Cataluña, la Cátedra UNESCO de Comunicación InCom-UAB y la Facultad de Ciencias de la Comunicación de la UAB.

Joana Biarnés

Joana Biarnés nació en 1935 en Terrassa. Cuando era pequeña ayudaba a su padre, el fotógrafo deportivo Joan Biarnés, en el laboratorio. Cursó Estudios de Periodismo en la Escuela de Periodismo de Barcelona entre 1956 y 1959 y, en paralelo, comenzó a cubrir eventos deportivos. Por el hecho de ser mujer, fue objeto de una fuerte hostilidad y vivió situaciones incómodas, como cuando un árbitro detuvo un partido de fútbol para tratar de impedir que una mujer hiciera fotos en el campo a pesar de que tenía las acreditaciones necesarias.

En 1962 hizo un extenso reportaje sobre las riadas en Terrassa y otro sobre Barcelona para el diario "Pueblo". El diario le ofreció ir a Madrid a trabajar como fotógrafa y ella aceptó. Fue la primera reportera profesional del diario Pueblo en Madrid (1963-1972). En 1965, fue la única fotógrafa que logró hacer un reportaje en exclusiva del viaje y estancia de los Beatles en Barcelona. En 1972 colabora en ABC y Blanco y Negro, y en 1975 funda la agencia Sincro Press.

En 1985, con cincuenta años, se retira del fotoperiodismo, en desacuerdo con el estilo amarillo que se había impuesto a la profesión y, con su marido – el periodista Jean Michel Bamberger-, abrió un restaurante en Ibiza. Al jubilarse se volvió a instalar en el Vallès, concretamente en Viladecavalls.

Joana Biarnés pudo retratar al cantante Raphael en varias giras, Carmen Sevilla, Tom Jones, Roman Polanski, Luis Buñuel, Santiago Bernabéu, Antonio Gades, Massiel a Eurovision 1968, Miguel Bosé, Orson Welles, Pilar Miró, Salvador Dalí, Jackie Kennedy, Camilo José Cela, Raquel Welch,… Esta es una larga lista. Ella sabía muy bien como ganarse la confianza de los famosos y muchas de sus fotografías se caracterizan por estar hechas a espacios privados.

La Generalidad de Cataluña le concedió la Cruz de San Jorge en 2014 y, ese mismo año, se hizo su primera exposición individual, El rostro, el instante y el lugar, en la Sala Muncunill, Ayuntamiento de Terrassa. La Federación de Asociaciones de Editores de Prensa, Revistas y Medios Digitales, en La Noche de las Revistas y la Prensa en Catalán 2016, le concedió el premio especial en reconocimiento de su trayectoria profesional.

Podéis consultar el programa de la sesión "Fotoperiodismo con ojos de mujer. Tributo a Joana Biarnés" en el siguiente enlace:
http://observatoricomunicacio.cat/biarnes/