Pruna Llibres
Melissa puja al ring i sent que el vertigen s’atura, que la lluita quotidiana que implica ser una dona jove a Mèxic és només un espectacle. Vicky transita per Madrid com ho feia per Tegucigalpa, tot i que la seua identitat trans la posa en perill tant al país més violent del món com a casa nostra. María busca els quatre fills desapareguts fins i tot sota terra, i en aquest afany ha desenterrat la anormalitat quotidiana d’un país convertit en una enorme fossa clandestina. Janice i Ema van aconseguir que la seua filla, Gala, tinguera els mateixos drets que qualsevol altra criatura en legalitzar la seua família molt abans que altres parelles de lesbianes de països com Alemanya, per exemple. Les comares del sostre del món tenen, gràcies al seu coneixement ancestral, solucions per a reduir la mortalitat materna a Bolívia. La mutilació genital femenina no és una ferida exclusiva de dones africanes o asiàtiques. A Colòmbia, el poble embera la practica, però joves indígenes com Francy s’hi rebel·len i s’han organitzat per eradicar-la. Alejandra sembra la rosella que es convertirà en heroïna a la costa oest dels Estats Units. És un dels pocs cultius que li permet tirar endavant la seua família mentre el marit i els fills grans emigren i la deixen sola amb els menuts.
Tremendes és un recull de deu reportatges de la periodista Majo Siscar Banyuls, on les dones són la força tel·lúrica. Tremendes retrata dones que s’enfronten a situacions extremes i que, en fer-ho, escapen dels estereotips. Llatinoamericanes anònimes que desafien un món que les considera rebutjables, descartables, sotmeses. Dones que ens donen lliçons de tenacitat i perseveració, que són un exemple també per canviar la realitat a casa nostra.
En aquestes històries, recollides en el seus 8 anys com a corresponsal a l’Amèrica Llatina, l’autora fuig del relat periodístic habitual per a conformar un mosaic de dones comuns i alhora extraordinàries, que retraten les desigualtats de les societats on estan immerses i obren escletxes lluminoses alhora.
Les pàgines de Tremendes bullen, es belluguen i remouen. Si bé la seua ferocitat ens interpel·la, també estan plenes de vida i esperança. Majo Siscar Banyuls desplega una veu pròpia que narra amb dinamisme i alhora s’atura en les sutileses d’una rialla, d’un joc infantil, d’una molla de pa al terra. Tot sense abandonar el rigor ni l’ètica periodística.
Un llibre que, sense ficció, converteix realitats llunyanes en temes molt propers i de gran interés. Un llibre per reivindicar el periodisme en valencià i dotar-lo d’universalitat.