Digitalitzar i castigar

 

Selección

[:es]Xavier Montanyà

El govern dels Estats Units fa dècades que fa servir la intel·ligència artificial per controlar, vigilar, castigar i marginar encara més els pobres i la classe obrera. Com si el govern tingués por que s’unissin i es revoltessin per exigir drets polítics i socials. Les eines digitals els fitxen, els classifiquen i els controlen, alhora que, en molts casos, els marginen. En teoria l’automatització hauria de servir per a racionalitzar el procés d’ajudes socials i eliminar les desigualtats, però a la pràctica serveix per a augmentar la injustícia i la discriminació, tot negant i limitant encara més la despesa pública en matèria social, majoritàriament amb excuses falses.

Els algoritmes que informen els departaments d’Afers Socials dels Estats Units poden considerar que les famílies negres són disfuncionals i retirar-los l’ajuda mèdica, el Medicaid, tot al·legant “manca de col·laboració”, com succeeix amb infants de famílies pobres que tenen malalties greus i amb els malalts terminals. Els algoritmes seleccionen quins nens són susceptibles d’obtenir una ajuda per violència o desatenció, i quins sense-sostre poden accedir a un pis de protecció oficial. Val a dir, com és obvi, que els algoritmes han estat creats per l’home seguint com sempre uns criteris empresarials d’estalvi i eficàcia en la reducció de despeses.

La immensa tasca en mans d’empreses privades de captació de dades i presa de decisions digitals fa augmentar la injustícia i la sospita permanent sobre els ciutadans més marginats. Criminalitza i aboca a un carreró sense sortida milions de famílies pobres. Crea guetos físics i digitals, laberints socials sense sortida.

Molts ciutadans pobres i de classe mitjana es troben a un pas de l’asil digital. Abans es veien abocats a les cases de beneficència. Allà, malgrat que vivien en males condicions i sovint eren explotats com a mà d’obra esclava, els interns se sentien una comunitat que eliminava les barreres racials, de classe i de gènere. Avui, els pobres són aïllats, vigilats, criminalitzats, multats i castigats, amb arguments que emanen de “les màquines”, molt sovint sense fonament i en contra d’allò que estipulen les lleis. Les màquines li fan a l’home la feina bruta.

Seguir llegint: VilaWeb[:ca]

[:]

Vistas:

557