La transposició de la Directiva europea de serveis audiovisuals

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra (BSM-UPF) van organitzar la Jornada “Cap a una nova regulació audiovisual. La transposició de la Directiva europea de serveis audiovisuals” el passat 28 de febrer a l’auditori de la BSM-UPF.

La Directiva (UE) 2018/1808 del Parlament Europeu i del Consell, del 14 de novembre de 2018, va modificar la Directiva 2010/13/UE sobre la prestació de serveis de comunicació audiovisual. Aquesta s’ha de traspassar a l’ordenament jurídic espanyol abans del 19 de setembre del 2020. Estem ja a la fase final i el procés de negociació no està sent fàcil. A la jornada, es va fer palesa la dificultat a l’hora de trobar punts de consens sobre aspectes bàsics.

La primera part de la jornada va reunir a la mateixa taula persones responsables de la transposició de la Directiva procedents de diferents entitats, de l’àmbit estatal i català. L’esforç per aconseguir treballar conjuntament i afavorir el debat públic va ser el fil conductor del seu debat. A la segona part, en canvi, les discrepàncies entre els diferents agents implicats van ser evidents. La segona taula donava veu al sector (televisions privades, públiques, Google,…). Malgrat la diversitat i multiplicació del nombre d’actors implicats, cal pensar estratègies per garantir l’equilibri i, amb interessos i perspectives diferents, arribar a un consens és realment difícil.

Aquest problema sorgeix a diferents terrenys. Per exemple, la polèmica també apareix en relació  amb el mesurament de les audiències. De fet, aquests canvis ja estan provocant la necessitat de trobar noves paraules. Així, l’últim informe d’InfoAdex diferencia entre mitjans controlats i mitjans estimats (en substitució de la clàssica distinció entre mitjans convencionals i mitjans no convencionals).

Segueix llegint: OCC-InCom-UAB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *