Capítol de Cinto Niqui al llibre “Barcelona, capital de la ràdio”, publicat pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

El capítol escrit per l’investigador de l’InCom-UAB, titulat “Ràdio i tecnologia: estudis, emissors i receptors, se centra en els aspectes més tècnics en la configuració dels estudis de ràdio i els equipaments emissors i receptors a la ciutat comtal, especialment durant la dècada dels anys 20 i primera meitat dels anys 30 del segle XX.

 

Bellaterra, 24-11-2020. El Memorial Democràtic, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya acaba de publicar dins de la seva col·lecció “Referents”, amb el número 11, el llibre Barcelona, capital de la ràdio, coordinat per la historiadora i catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona (UB) Susanna Tavera, l’historiador de la ràdio i catedràtic del Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual (UAB) Armand Balsebre; i l’historiador i tècnic del Memorial Democràtic Josep Lluís Martín i Berbois. L’obra ofereix als lectors i lectores un conjunt d’innovadors treballs sobre la realitat històrica, política i social de les ràdios barcelonines als anys 1920–1930. L’investigador de l’InCom-UAB i professor associat del Departament de Comunicació Audiovisual (UAB) Cinto Niqui és l’autor de l’apartat “Ràdio i tecnologia: estudis, emissors i receptors”.

Amb excepcions notòries, la ràdio ha estat un camp poc estudiat de la història dels anomenats “mitjans”. Barcelona, capital de la ràdio trenca amb aquesta inèrcia i aprofundeix en el fet que la història de les emissores barcelonines també va ser la d’una Barcelona que es redefiní al voltant del projecte urbanístic de l’Exposició Universal de 1929 i en el context polític de la dictadura de Primo de Rivera i de la Segona República.

Cinto Niqui és investigador del Grup Internacional d’Estudis sobre Comunicació i Cultura (InCom-UAB), dirigit per Amparo Huertas Bailén, i reconegut com a Grup Consolidat de Recerca per la Generalitat de Catalunya per al període 2017–2021.També és director del programa L’Altra Ràdio (RNE-Ràdio 4), des de l’any 1985, i impulsor del “Manifest per la creació d’un Museu de la Ràdio a Barcelona”.

 

Referència completa:

Niqui, Cinto (2020): “Ràdio i tecnologia: estudis, emissors i receptors”, a Tavera, Susanna; Balsebre, Armand; Martín i Berbois, Josep Lluís, coords.: Barcelona, capital de la ràdio. Barcelona: Memorial Democràtic, Departament de Justícia (Generalitat de Catalunya), col·lecció Referents, núm. 11. ISBN: 978-84-18199-63-9