José Luis Terrón, investigador del projecte competitiu d’R+D “Visibilizando el dolor: narrativas visuales de la enfermedad y ‘storytelling’ transmedia”

Dirigit per la professora de la UIC Rebeca Pardo, el projecte ha rebut finançament de la convocatòria de projectes d’R+D Reptes d’investigació (2018), del Govern d’Espanya, amb una aportació de 36.300 euros. La recerca té una durada de tres anys, de 2019 a 2021. Tracta una temàtica de gran interès social, coincidint amb la pandèmia de la covid-19.

 

Bellaterra, 08-05-2020. El director d’SCOMLab InCom-UAB i professor titular del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat (UAB), José Luis Terrón, és membre investigador del projecte d’R+D “Visibilizando el dolor: narrativas visuales de la enfermedad y storytelling transmedia” (2019-2021), dirigit per la professora de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) Rebeca Pardo. El projecte ha estat finançat del Programa Estatal d’R+D+I orientada als reptes de la societat, del Govern d’Espanya, dins de la convocatòria Projectes d’R+D+I “Reptes d’Investigació” (2018), amb un total de 36.300 euros, i una durada de tres anys, de 2019 a 2021 (referència de concessió RTI2018-098181-A-100).

A més a més de la investigadora principal, especialista en fotografia, malaltia, dol anticipat i autoreferencialitat; i José Luis Terrón, que hi aporta l’expertesa en comunicació i salut; també hi participen com a membres Montse Mircate (UB), especialitzada en fotografia, mort i dol; Jorge Martínez Lucena (UAO-CEU), expert en cinema i sèries; Alfonso Freire Sánchez (UAO-CEU), que hi aporta el seu coneixement en publicitat i storytelling transmèdia; Eva Santana López (URL, UAO-CEU), experta en publicitat; Gorka López de Munain (UB, UBA, Centro de Estudios de la Imagen Sans Soleil), expert en la imatge i la mort; i Marta Piñol (UB), especialista en cinema i sèries. L’equip es complementa amb la col·laboració d’Irene Cambra Badii (UVic-UCC), experta en psicologia i sèries; Uschi Klein (University of Brighton, Regne Unit), especialista en autisme i fotografia; Carmen Llovet (UIC), que treball sobre publicitat i diversitat funcional; Deborah Madden (University of Manchester, Regne Unit), especialitzada en Humanitats mèdiques; Patricia Prieto-Blanco (University of Brighton, Regne Unit), en fotografia i rutines diàries; i Chanelle Manton (University of Brighton, Regne Unit), sobre imatges i emocions.

L’objectiu del projecte és “elaborar un estudi de les imatges públiques de la malaltia i els relats (storytelling) que han anat marcant la imatge social i cultural d’aquests col·lectius, per poder analitzar l’evolució de la seva estigmatització o socialització (depenent dels casos), així com la influència que han pogut tenir qüestions ‘exògenes’ (històriques, publicitàries, filosòfiques o inclús de gènere) en els canvis que puguin observar-se. La finalitat no és només portar a terme una anàlisi profunda de les narratives visuals i els seus elements essencials en el seu context històric, mediàtic i cultural, sinó poder també realitzar una proposta o una guia que pugui orientar en una representació visual d’aquest col·lectiu més ètica i més propera a la realitat de tots els seus protagonistes.”

 

Per a més informació:

Web Rebeca Pardo / Projecte “Visibilizando el dolor: narrativas visuales de la enfermedad y storytelling transmedia” (2019-2021, RTI2018-098181-AI00)