José Luis Terrón, director del Laboratori de Comunicació i Salut (SCOMLab InCom-UAB), ha participat en el conversatori ‘Quatre dècades de tractament periodístic sobre el VIH’, celebrat el 3 de juliol en línia. També hi han intervingut Emilio de Benito, periodista especialitzat en salut del diari El País i Pilar Devesa, periodista i responsable de comunicació del Comité Antisida de Valencia. L’acte, organitzat per Trabajando en Positivo, ha estat moderat per la periodista i activista Belinda Hernández.
Bellaterra, 28-07-2021. El 3 de juliol de 1981 es va publicar al NYT la primera notícia que feia referència a la sida. Aprofitant l’efemèride, Trabajando en Positivo ha reunit els tres experts per repassar suscintament com s’ha vingut informant en aquests 40 anys sobre el VIH i la sida i veure, amb més detall, com s’està fent en l’actualitat.
Els tres experts han coincidit en dir que al llarg d’aquests anys s’ha passat d’una informació estigmatitzant i amb tints sensacionalistes, que José Luis Terrón ha qualificat com a ‘normalitat periodística’. L’investigador ha posat èmfasi en distingir entre les dades objetives i la percepció que poden tenir els lectors sobre les informacions i ha recordat que donada la morbilitat i mortalitat de la sida rep un major tractament informatiu que malalties amb taxes més altes. ‘L’important no és quant, sinó com’, ha subratllat.
Emilio de Benito ha incidit en que cal analitzar el passat en el seu context. Per al periodista, si bé és cert que es va escriure de manera incorrecta també ho és que s’estava informant d’una pandèmia de la qual ningú no en sabia res i que el seu tractament informatiu va anar canviant, d’una banda, al mateix temps que la ciència va anar coneixent què eren el VIH i la sida i, de l’altra, gràcies a l’activitat dels col·lectius que van defensar els drets de les persones amb VIH des de l’inici de la pandèmia. Emilio de Benito ha destcat que el VIH i la sida s’han de tractar amb la mateixa professionalitat que qualsevol altra informació i que el paper del periodista no es practicar el bonisme sinó informar amb rigor.
Per la seva part, Pilar Devesa s’ha centrat en les activitats que es fan en el Comité Antisida de Valencia, en concret aquelles que tenen a veure amb facilitar la feina dels periodistes perquè aquests puguin treballar amb més encert. També ha parlat de la feina que fan amb els mitjans per tal que els seus llibres d’estil recullin com tractar mediàticament el VIH i la sida i ha posat com a exemple À Punt Mèdia, la primera corporació pública que ho ha fet.
En un altre moment del conversatori José Luis Terrón s’ha referit a les recerques que es realitzen sobre el tractament que fan els mitjans del VIH i de la sida i ha sostingut que les conclusions d’aquestes investigacions, donades les mostres que s’analitzen i les metodologies que acostumen a utilitzar, s’han de prendre sempre com a indicis i no com a conclusions. Arribar a conclusions més sostingudes, ha dit, suposaria utilitzar unes tècniques d’analisi que pel seu elevat preu no estan a l’abast dels investigadors.
Davant la pregunta d’un assistent al conversatori, tant Emilio de Benito com José Luis Terrón han coincidit en dir que les imatges també poden estigmatitzar i que a elles no se’ls ha donat la importància que mereixen.
Per últim, els tres participants han coincidit en afirmar que avui en dia un dels reptes de les informacions és parlar de l’estigmatització que pateixen les persones del VIH, sense oblidar mai que cal insistir una i altra vegada en la prevenció.
Per a més informació:
Vídeo conversatori ‘Quatre decades de tractament periodístic sobre el VIH’ (06-07-2021, Durada 1h 34’ 06”)
Laboratori Comunicació i Salut (SCOMLAb InCom-UAB)