Amparo Huertas Bailén explica encerts i errors de la cobertura mediàtica durant el confinament, al canal “UAB Respon”

La directora de l’InCom-UAB explica, de manera didàctica, encerts i errors de la cobertura mediàtica de la pandèmia del coronavirus Covid-19, durant les primeres setmanes del confinament, a través del vídeo “Mitjans. Tractament i consum de la informació”. La iniciativa ha estat un encàrrec de la Unitat de Comunicació de la UAB.

Bellaterra, 04-04-2020. La cobertura informativa durant la pandèmia està essent correcta? Què es podria millorar? Aquestes i altres preguntes són les que es planteja la directora de l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) i professora titular del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat (UAB), Amparo Huertas Bailén, en el vídeo “Mitjans. Tractament i consum de la informació”. El vídeo ha estat un encàrrec de la Unitat de Comunicació (UAB), pel canal “UAB Respon”, que té l’objectiu de resoldre dubtes de la ciutadania, amb respostes d’experts de diverses disciplines científiques.

Especialista en consum de mitjans, Amparo Huertas Bailén aporta elements perquè els usuaris puguin entendre la dificultat que han tingut periodistes i mitjans per cobrir una pandèmia, que no es va preveure a temps, i la dificultat que suposa fer-ne la cobertura diària, en aquest context tan complex. “Ningú no estava preparat per fer front a una crisi com aquesta, ni els mitjans de comunicació, tampoc”, afirma Amparo Huertas Bailén. Per aquest motiu, un dels reptes principals ha estat com transmetre calma i explicar la situació real amb xifres concrets, és a dir, “com defugir d’un discurs alarmista, si les persones portem més de dues setmanes ja a casa?”.

Entre els punts positius de la cobertura, destaca que cada vegada s’està donant més veu al col·lectiu de metges i d’investigadors que treballen per trobar una vacuna; i també es respecte cada cop més la privacitat de les persones malaltes, amb imatges pixelades. Tanmateix, considera que hi ha temes que no han millorat i que caldria corregir, com l’ús d’un llenguatge bèl·lic per part d’alguns mitjans; i l’aprofitament de la situació d’alguns partits polític, per treure’n rèdit partidista a favor seu.

“Faltarà que passi més temps, perquè els mitjans puguin explicar com hem arribat aquí”, destaca Huertas Bailén, que considera fonamental, en un futur, reflexionar i tenir més informació per conèixer com les crisis prèvies, les retallades a sanitat, han afectat a la manera de gestionar l’actual pandèmia.

Entre les recomanacions en l’àmbit del consum, aconsella no estar pendent, de manera constant, de la cobertura informativa, per evitar estats d’ansietat i estrès, i espera que els mitjans puguin aportar notícies positives aviat, que expliquin “que el tancament a casa està servint d’alguna cosa”. En cas contrari, conclou que “el repte comunicatiu serà encara major pel que fa a la gestió de les emocions de les audiències”.

 

Enllaç al vídeo:

Huertas Bailén, Amparo (2020): “Mitjans. Tractament i consum de la informació” [En línia]. Canal UAB Respon. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 31 de març.

 

Enllaç d’interès:

Notícia UAB (31-03-2020): “Experts de la UAB fan divulgació sobre la COVID-19” [En línia]. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 31 de març.