Les sèries arrosseguen la diversitat LGBTI als mitjans

+ info: Mèdia.cat (Vicent Canet, 2019)

Article publicat a l’Observatori d’Actualitat del Discurs Discriminatori als Mitjans de Comunicació, impulsat pel Grup Barnils amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. El portal ofereix a periodistes i a la ciutadania eines i continguts per reflexionar sobre cobertures mediàtiques recents que podrien reproduir discursos discriminatoris d’antigitanisme, aporofòbia, islamofòbia, racisme i xenofòbia.

Els mitjans de comunicació donen una important cobertura al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals al voltant del 28 de juny, dia de l’alliberament LGBTI que commemora els fets d’Stonewall Inn a Nova York: en aquella data, l’any 1969, es va produir una revolta del moviment contra la persecució policial que va desembocar en avalots durant setmanes. De fet, el 24% del total de notícies que es publiquen sobre el col·lectiu té com a tema la diada del 28-J segons l’informe de Mèdia.cat de l’any passat.

Aquesta dada mostra l’èxit de l’estratègia de comunicació del moviment LGBTI que, a base de diades temàtiques, ha aconseguit visibilitzar la discriminació que pateix. Hi ha diades de visibilitat lèsbica, trans, bisexual, de la gent gran, contra la LGBTI-fòbia a l’esport o contra la LGBTI-fòbia en general, just el dia -17 de maig- que l’Organització Mundial de la Salut va descatalogar l’homosexualitat com una malaltia mental. Però el fet que 1 de cada 4 notícies sobre el col·lectiu facin referència al 28-J també mostra un fracàs: si el moviment LGBTI no genera notícies a través de diades, els mitjans no fan recerca sobre el col·lectiu, i tampoc no han incorporat un tractament transversal de la diversitat afectivo-sexual, familiar i de gènere a les notícies ni una perspectiva LGBTI a la informació.