Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés

Aquesta jornada de transferència i difusió de coneixement, impulsada per l’InCom-UAB, es va celebrar el dilluns 25 de març al matí, a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació (UAB). L’acte va comptar amb un centenar de participants, entre alumnes, professors i investigadors, i també fotògrafs, interessats en debatre sobre la situació del fotoperiodisme, des de la perspectiva de gènere, tenint en compte també la qüestió transgeneracional

Bellaterra, 27-03-2019. L'Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) va organitzar una activitat adreçada als estudiants de la UAB per retre homenatge a Joana Biarnés (1935-2018), «Fotoperiodisme amb ulls de dona». L’acte, celebrat el 25 de març, va tenir el suport de la Diplomatura de Postgrau de Fotoperiodisme (UAB) i la fundació Photographic Social Vision, a més a més de la col·laboració de l'Observatori de la Comunicació a Catalunya (OCC InCom-UAB), la Càtedra Unesco de Comunicació (InCom-UAB) i la Facultat de Ciències de la Comunicació (UAB).

A la benvinguda, Juan Bautista Hernández, director de la Diplomatura de Postgrau de Fotoperiodisme (UAB), va agrair a l’InCom-UAB la posada en marxa d’aquesta iniciativa. Per la seva part, Amparo Huertas Bailén, directora de l’InCom-UAB, va explicar que aquesta jornada no només era un tribut a Joana Biarnés i el seu treball sinó que també volia retre homenatge al fotoperiodisme com a professió: “Cal donar visibilitat a les dones, però, des de l’acadèmia, també cal treballar perquè el fotoperiodisme no perdi el seu prestigi”. Finalment, Maria José Recoder, degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació (UAB), va fer un breu repàs de la trajectòria vital i professional de Joana Biarnés, ressaltant la seva capacitat a l’hora de trobar «la fotografia», de captar aquell moment únic.

Després de la projecció de la versió reduïda del documental Joana Biarnés, una entre tots —d’Òscar Moreno, Jordi Rovira i Xavier Biag (REC Produccions), coproduït per TV3 i TVE—, Silvia Omedes, fundadora i directora de la fundació Photographic Social Vision, i la fotoperiodista Sandra Balsells van fer les seves presentacions. Les fotoperiodistes Maria Contreras Coll, Cristina Aldehuela i Sanne Derks es van afegir via streaming al debat final sobre l’experiència professional.

Omedes es va referir a Joana Biarnés com a una persona excepcional. El discurs de Sandra Balsells i el seu diàleg amb les fotoperiodistes convidades va recollir les dificultats que ara existeixen si es vol treballar com a fotoperiodista a Catalunya o Espanya, però, malgrat això, Balsells va insistir en què s’ha de ser optimista i va defensar també l’aspecte vocacional de la professió. Balsells va animar els i les alumnes a presentar-se a totes les propostes de beques que trobin.

Peu fotografia (d’esquerra a dreta): Sandra Balsells, Maria José Recoder, Silvia Omedes, Juan Bautista Hernández i Amparo Huertas Bailén (© OCC InCom-UAB).

Per a més informació:

Crònica OCC InCom-UAB (27-03-2019): “Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés”

Notícia InCom-UAB (28-02-2019): “Sessió ‘Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés"”

Dossier Portal de la Comunicación (InCom-UAB): “Joana Biarnés In Memoriam (1935-2018): fotoperiodisme amb nom de dona” (desembre de 2018)

 

Fotoperiodismo con ojos de mujer. Tributo a Joana Biarnés

Esta jornada de transferencia y difusión de conocimiento, impulsada por el InCom-UAB, se celebró el lunes 25 de marzo por la mañana, en la Sala de Grados de la Facultad de Ciencias de la Comunicación (UAB). El acto contó con un centenar de participantes, entre alumnos, profesores e investigadores, y también fotógrafos, interesados en debatir sobre la situación del fotoperiodismo, desde la perspectiva de género, teniendo en cuenta también la cuestión transgeneracional

Bellaterra, 27-03-2019. El Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) organizó una actividad dirigida a los estudiantes de la UAB para rendir homenaje a Joana Biarnés (1935-2018), «Fotoperiodismo con ojos de mujer». El acto, celebrado el 25 de marzo, conto con el apoyo de la Diplomatura de Postgrado de Fotoperiodismo (UAB) y la fundación Photographic Social Vision, además de la colaboración del Observatori de la Comunicació a Catalunya (OCC InCom-UAB), la Cátedra Unesco de Comunicación (InCom-UAB) y la Facultad de Ciencias de la Comunicación (UAB).

En la bienvenida, Juan Bautista Hernández, director de la Diplomatura de Postgrado en Fotoperiodismo (UAB), agradeció al InCom-UAB la puesta en marcha de esta iniciativa. Por su parte, Amparo Huertas Bailén, directora del InCom-UAB, explicó que esta jornada no sólo era un tributo a Joana Biarnés y a su trabajo sino que también quería rendir homenaje al fotoperiodismo como profesión: “Es necesario dar visibilidad a las mujeres, pero, desde la academia, también es necesario trabajar para que el fotoperiodismo no pierda su prestigio”. Finalmente, Maria José Recoder, decana de la Facultad de Ciencias de la Comunicación (UAB), hizo un breve repaso de la trayectoria vital y profesional de Joana Biarnés, resaltando su capacidad a la hora de encontrar «la fotografía», de captar aquel momento único.

Después de la proyección de la versión reducida del documental Joana Biarnés, una entre tots —de Òscar Moreno, Jordi Rovira y Xavier Biag (REC Produccions), coproducido por TV3 y TVE—, Silvia Omedes, fundadora i directora de la fundación Photographic Social Vision, y la fotoperiodista Sandra Balsells hicieron sus presentaciones. Las fotoperiodistas Maria Contreras Coll, Cristina Aldehuela y Sanne Derks se añadieron vía streaming al debate final sobre la experiencia profesional.

Omedes se refirió a Joana Biarnés como una persona excepcional. El discurso de Sandra Balsells y su diálogo con las fotoperiodistas invitadas recogió las dificultades que ahora existen si se quiere trabajar como fotoperiodista en Cataluña o España, pero pese a esto, Balsells insistió en que se tiene que ser optimista y defendió también el aspecto vocacional de la profesión. Balsells animó a los alumnos y a las alumnas a presentarse en todas las propuestas de becas que encuentren.

Pie de fotografía (de izquierda a derecha): Sandra Balsells, Maria José Recoder, Silvia Omedes, Juan Bautista Hernández i Amparo Huertas Bailén (© OCC InCom-UAB).

Para más información:

Crónica OCC InCom-UAB (27-03-2019): “Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés”

Noticia InCom-UAB (28-02-2019): “Sesión ‘Fotoperiodismo con ojos de mujer. Tributo a Joana Biarnés"”

Dossier Portal de la Comunicación (InCom-UAB): “Joana Biarnés In Memoriam (1935-2018): fotoperiodismo con nombre de mujer” (diciembre de 2018)