El nostre centre de recerca participa amb dos capítols al llibre Comunicación y diversidad. Selección de comunicaciones del VII Congreso de la Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). Amparo Huertas Bailén i José Luis Terrón signen un text sobre pluralisme religiós a la televisió pública catalana i Hadriel G. S. Theodoro analitza les apropiacions mediàtiques en persones immigrants i refugiades LGTBIQ+ a Barcelona.
Bellaterra / Albolote (Granada), 08-10-2020. L’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) participa amb dos capítols al llibre Comunicación y diversidad. Selección de comunicaciones del VII Congreso de la Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC), publicat per Ediciones Profesionales de la Información. En total, l’obra recull 30 capítols seleccionats d’entre les més de 450 propostes rebudes per publicar. Els autors i autores de les ponències aprovades per presentar al Congrés Internacional de l’AE-IC, que se celebrarà a València entre els dies 28 i 30 d’octubre de 2020, tenien l’oportunitat de participar en aquest call for papers gràcies a la col·laboració entre l’AE-IC i la revista acadèmica.
Dins de l’apartat “Anàlisi de contingut”, els investigadors de l’InCom-UAB Amparo Huertas Bailén i José Luis Terrón aporten el capítol “Pluralismo religioso en la televisión pública: estudio del caso catalán”, en el qual reflexionen sobre el paper dels mitjans de comunicació com a mediadors dels valors i el coneixement de les creences religioses. El text és fruit d’una recerca realitzada entre els anys 2018 i 2019, amb finançament de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya (2017RELIG00003). Els autors han realitzat un estudi quantitatiu i qualitatiu de la programació de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació (CCMA) a partir d’una mostra formada per 106 produccions audiovisuals publicades entre els anys 2015 i 2018 al seu servei en línia.
L’estudi ha detectat que la religió Catòlica és la més present (apareix al 49% del total de la mostra), seguida de l’Islam (35%) i del Judaisme (17%). Per la seva part, l’ateisme (10%) sempre es presenta en contraposició al catolicisme. Altres resultats indiquen que les persones creients acostumen a ser presentades en qualitat de víctimes o, en relació amb els programes confessionals, es parla d’un «periodisme amable», un estil que eludeix el conflicte i reforça el tractament monolític de les religions sense divergències internes.
En l’apartat dedicat a “Comunicació, Política i Societat”, Hadriel G. S. Theodoro, estudiant de doctorat de l’Escuela Superior de Propaganda e Marketing de São Paulo (PPGCOM-ESPM) (Brasil), que va realitzar una estada de recerca predoctoral a l’InCom-UAB entre novembre de 2018 i octubre de 2019 finançada per la Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo – FAPESP (procesos 2016/24566-1 y 2018/18712-0), presenta el capítol “Media use and appropriation in the experiences of LGBTIQ+ immigrants and refugees in the city of Barcelona”. El text presenta una important reflexió teòrica a partir de la realització d’“entrevistes semiestructurades realitzades durant l’any 2019 a deu immigrants i refugiats/des LGTBIQ+ de països del Sud Global”. Theodoro constata que “els mitjans de comunicació són un element essencial per a aquests subjectes en diferents etapes del seu projecte migratori, com en la construcció d’imaginaris, en l’obtenció d’informació i en les interaccions de caràcter transnacional”.
Accés als dos capítols del llibre:
Huertas-Bailén, Amparo; Terrón-Blanco, José-Luis (2020). “Pluralismo religioso en la televisión pública: estudio del caso catalán”. En: Comunicación y diversidad. Selección de comunicaciones del VII Congreso Internacio- nal de la Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). Valencia, España, 28-30 de octubre, pp. 271-280. EPI SL. ISBN: 978 84 120239 5 4. https://doi.org/10.3145/AE-IC-epi.2020.e15.
Theodoro, Hadriel G. S. (2020). “Media use and appropriation in the experiences of LGBTIQ+ immigrants and refugees in the city of Barcelona”. In: Comunicación y diversidad. Selección de comunicaciones del VII Congreso Internacional de la Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). Valencia, España, 28-30 de octubre, pp. 217-227. EPI SL. ISBN: 978 84 120239 5 4. https://doi.org/10.3145/AE-IC-epi.2020.e11.