L’ACUP i la Fundació “la Caixa” publiquen el dossier resultant del cicle “Sentit i valor de les humanitats al segle XXI”, amb participació de l’InCom-UAB

La investigadora Marta Civil i Serra va participar al grup de treball sobre continguts mediàtics i valors humanístics, amb propostes concretes de futur sobre els processos d’aprenentage a l’entorn de les competències informacionals i mediàtiques per fomentar una ciutadania crítica.

 

Bellaterra / Barcelona, 13-10-2020. L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la Fundació “la Caixa” han publicat el dossier final resultant del cicle “Sentit i valor de les humanitats al segle xxi”, celebrat entre el 10 d’abril de 2019 i el 22 de gener de 2020, al Palau Macaya de Barcelona, sota la coordinació científica del professor emèrit i síndic de la Universitat de Girona Joan Manuel del Pozo.

La investigadora de l’InCom-UAB Marta Civil i Serra havia estat invitada pels organitzadors a participar al grup de treball del seminari “Els continguts mediàtics, els processos d’internet i els valors humanístics”, del tercer bloc temàtic del cicle dedicat a propostes de futur, que es va celebrar el 30 d’octubre de l’any passat. Civil i Serra va aportar la seva línia de treball sobre polítiques educatives i va reivindicar una assignatura transversal sobre alfabetització informacional i mediàtica, no només en l’ensenyament obligatori, sinó també al llarg de la vida, i que podria ser impartida per graduats en comunicació.

El dossier resultant del cicle “Sentit i valor de les humanitats al segle xxi” planteja cinc reptes principals (cal promoure el gust per la lectura en totes les etapes de l’ensenyament; el sistema educatiu pot contribuir a fer front al nou repte ètic de la sostenibilitat; cal donar suport a la unitat del coneixement i trencar la dicotomia entre la ciència i la tecnologia i les humanitats; cal encetar un debat a l’entorn dels models de participació ciutadana; cal afavorir la creativitat) i set propostes concretes (construir un nou ciutadà digital; afavorir el compromís en favor de la sostenibilitat; promoure a l’escola les condicions que afavoreixen la creativitat; reduir l’excés de la burocràcia en el sistema educatiu; incidir en la distribució i la predistribució; fomentar els valors inequívocament humanistes; i desenvolupar un codi penal amb alta sensibilitat social).

 

Accés al dossier:

Pozo, Joan Manuel del (dir. Científic) (2020): Dossier Cicle “Sentit i valor de les humanitats al segle XXI”. Barcelona: Palau Macaya – Obra Social “la Caixa”/ Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

 

Darrera publicació de Marta Civil i Serra sobre alfabetització informacional i mediàtica:

Civil i Serra, Marta (2019): “Els graduats en comunicació: quin rol poden jugar en l’ensenyament de la competència informacional i mediàtica a les escoles?“, a Recoder, Maria José, ed.: Com formar ciutadans crítics? Alfabetització informacional i mediàtica [En línia]. Bellaterra (Cerdanyola del Vallès): Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB), col·lecció InCom-UAB Publicacions, núm. 18, pàg. 106-124. ISBN 978-84-120344-3-1. ddd.uab.cat/record/213105.

 

Notícia relacionada:

Notícia – Web InCom-UAB (08–11–2019): “Marta Civil i Serra, membre del grup de treball sobre continguts mediàtics i valors humanístics (ACUP/Obra Social “la Caixa”)”