L’autor es proposa analitzar com representen les fotografies la pandèmia de la Covid-19 i, al mateix temps, com representen la malaltia, la mort i el dol. L’article forma part d’un dossier especial sobre comunicació i pandèmia en l’últim número de la revista publicada per l’Asociación Latinoamericana de Investigadores de la Comunicación (ALAIC).
Bellaterra, 12-03-2021. L’investigador de l’InCom-UAB i professor titular del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat (UAB) José Luis Terrón Blanco ha publicat l’article “Cómo representan las fotografías una pandemia” a l’últim número de la Revista Latinoamericana de Ciencias de la Comunicación (ALAIC) (vol. 19, núm. 35, 2020).
L’autor confirma, a l’inici de l’article, que la seva aportació no està basada en un treball empíric, sinó que parteix d’una reflexió basada a partir de textos clàssics sobre la fotografia, juntament amb altres textos que s’han anat escrivint al llarg de la pandèmia, per comprendre el veritable paper que està jugant la fotografia en la construcció del relat d’aquesta malaltia de la Covid-19, i la seva progressiva evolució a nivell internacional. Per a José Luis Terrón Blanco, és necessari reivindicar “l’estudi de la fotografia, com a objecte i com a manifestació d’una moral hegemònica, en el camp de la comunicació i salut; fotografies produïdes no només pels fotoperiodistes i que són part dels documents que registren la memòria col·lectiva”.
José Luis Terrón Blanco és també director del Laboratori de Comunicació i Salut (SCOMLab InCom-UAB) i forma part de l’equip d’investigació del projecte competitiu d’R+D+i “Visibilizando el dolor: narrativas visuales de la enfermedad y storytelling transmedia” (2019-2021), dirigit per la professora de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) Rebeca Pardo (RTI2018-098181-A-I00).
Accés a l’article complet:
Terrón Blanco, José Luis (2020): “Cómo representan las fotografías una pandemia” [En línia]. ALAIC – Revista Latinoamericana de Ciencias de la Comunicación (vol. 19, núm. 35, setembre-desembre 2020), pàg. 50-60. ISSN: 1807-3026.