Nou article publicat, al voltant del diàleg interreligiós

Celina Navarro i Luiz Peres Neto firmen l’article “Hair for Freedom” Movement in Iran: Interreligious Dialogue in Social Media Activism?” a la revista Religions (Q1).

Resum: Després de la mort de Masha Amini a mans de la Policia de Moralitat iraniana per no portar el hijab, d’acord amb les normes que es consideraven adients al setembre del 2022, es va desencadenar una campanya a les xarxes socials anomenada “Pèl per la llibertat” a diferents plataformes, amb vídeos de dones tallant-se els cabells en protesta pels drets de les dones iranianes i la mort d’Amini. Aquest article analitza si aquest moviment feminista digital va promulgar un diàleg interreligiós (IRD). Basant-se en l’anàlisi de contingut i dels eixos temàtics de les publicacions recuperades de tres grans plataformes, Twitter, Instagram i TikTok, els resultats indiquen que es va  tractar principalment d’un moviment occidental centrat en els cossos de les dones com a símbol polític en règims islàmics autoritaris i que no va aconseguir un IRD. La majoria de publicacions a les xarxes socials reproduïen l’etiqueta #HairForFredom sense obrir una discussió religiosa. Com s’observa en altres moviments digitals, les conclusions indiquen que l’activisme a les xarxes socials no ofereix l’oportunitat de dialogar per ajudar a entendre l’esfera pública. Al contrari, l’enfocament sembla proporcionar als usuaris l’oportunitat de millorar la seva reputació mitjançant la participació en campanyes populars de xarxes socials que promouen el canvi social.

El document forma part del número especial sobre “Religió a les xarxes socials: Ciutadanía, Diàleg interreligiós i Discurs d’Odi”, l’editora invitada del qual és Amparo Huertas, directora de l’InCom-UAB. No obstant, atès que l’autoria d’aquest article es correspon amb membres de la UAB, en aquest cas, va actuar com a editor principal Labeeb Ahmed Bsoul (Khalifa University of Science Technology and Research: Abu Dhabi, AE). És el segon article publicat a aquest número especial. L’altre està signat per Antonia Olmos Alcaraz, del Department d’Antropoligia Social, Instituto de Migraciones, Universidad de Granada: Islamophobia and Twitter: The Political Discourse of the Extreme Right in Spain and Its Impact on the Public.

Referència: Navarro, Celina, & Peres-Neto, Luiz (2023). “Hair for Freedom” Movement in Iran: Interreligious Dialogue in Social Media Activism?” Religions 14, no. 5: 602. https://doi.org/10.3390/rel14050602