Publicació de ‘GAMES@360: Guía para la aplicación de tecnologías, metodologías y mecánicas del videojuego en otras industrias’

L’obra ha comptat amb la participació de la investigadora Ruth Sofia Contreras Espinosa, directora de l’Observatori de Comunicació, Videojocs i Entreteniment (OCVE InCom-UAB / UVic-UCC)

 

Bellaterra, 23-06-2020. DEV, Asociación Española de Empresas Productoras y Desarrolladoras de Videojuegos y Software de Entretenimiento, va publicar el 28 de febrer passat l’informe GAMES@360: Guía para la aplicación de tecnologías, metodologías y mecánicas del videojuego en otras industrias.

En aquest informe hi ha col·laborat Ruth S. Contreras Espinosa, directora de l’Observatori de Comunicació, Videojocs i Entreteniment de l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona / Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (OCVE InCom-UAB / UVic-UCC). Específicament, ha escrit el capítol titulat: “La oferta a otras industrias digitales de servicios basados en videojuegos: gamificación, serious games y advergames”; “Gamificación, serious games y advergames: ¿dónde está la oportunidad?”.

Durant els últims anys s’han anat generant diverses estratègies on els desenvolupadors de videojocs poden treballar, a més dels espais dedicats a l’entreteniment. Algunes d’elles són la gamificació, els serious games i els advergames. El mercat dels jocs està experimentant un gran creixement, i és molt probable que això continuï, amb la indústria establint-se a llarg termini.

Aquest pronòstic es deu a què el nombre de sectors on s’empren els jocs està creixent, la indústria dels videojocs està cada vegada més vinculada a altres sectors com el de l’educació i el de la salut, que creixen tot i que hi hagi crisis cícliques abans que sorgeixin noves tecnologies, i els videojocs formen part important de la nostra cultura. La majoria de les generacions han jugat a videojocs, de manera que és normal per a aquests grups de jugadors emprar cada vegada més jocs en diversos sectors.

L’explotació del videojoc com a part d’una estratègia més àmplia i que abasta a diferents mitjans i indústries culturals com el sector audiovisual, l’animació, la literatura, la música i les arts visuals, entre d’altres, i que es vertebra sobre la base de generar, a més a més, altres espais en els quals els videojocs també poden fer incursions: la transmèdia i crossmedia.

A tot això se suma l’oportunitat d’oferir serveis orientats a l’anomenada indústria 4.0, basats en les diferents tecnologies digitals i àrees de coneixement vinculades a la creació de videojocs i en l’horitzontalitat dels equips de desenvolupament.

Els estudis de desenvolupament de videojocs són conscients de les oportunitats que representen aquests espais alternatius, i per això en aquesta guia es donen a conèixer els principals beneficis que poden obtenir diverses indústries col·laborant amb empreses creadores de videojocs.

L’Informe Games@360: Guía a la aplicación de tecnologías, metodologías y mecánicas del videojuego a otras industrias és una obra que ha rebut el suport del Govern d’Espanya, a través d’una subvenció del Ministeri de Cultura i Esports.

 

En el següent enllaç es pot descarregar la guia:

http://dev.org.es/es/publicaciones/games360